MITROPOLIT CPC MIHAILO: U Crnoj Gori moguć građanski rat

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, (Miraš Dedeić) izjavio je da u Crnoj Gori lako može doći do građanskog rata, uz ocjenu “da su Srbi remetilački faktor na Balkanu i da bi trebalo malo da se spuste na zemlju, jer više nema velike Srbije”.

Gostujući na zagrebačkoj televiziji Z1, on je rekao da je novac Srpske pravoslavne crkve, izvučen iz Crne Gore, korišten za finansiranje bijega srpskih ratnih zločinaca od Haškog suda.

Prema njegovim rečima, neki od njih su se skrivali u manastirima pod upravom SPC u Crnoj Gori, pa čak i u Ostrogu.

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici, Mihailo je kazao da je to bio “stopostoni genocid”, ali manji od genocida koji je Srbija uradila u Crnoj Gori 1918. i 1920. godine.

“To se događalo naročito na Cetinju, gde je pobijeno nekoliko hiljada Crnogoraca, stotine su mučene po kazamatima, a mučena su čak i djeca”, rekao je Mihailo.

Komentarajući Zakon o slobodi vjeroispovesti, on je kazao da je crkvena imovina vlasništvo crnogorske države, kojoj se sada vraća.

“Da ne misle tu imovinu da daju na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ne bi je ni vraćali. Od 600 crkava i manastira mi nemamo nijednu, sve je okupirala srpska crkva, kojoj i nije stalo do crkava i manastira, već do rušenja vlasti u Crnoj Gori”, ocijenio je Mihailo. Dodao je da bi u Crnoj Gori lako moglo doći do građanskog rata ako odredbe tog zakona ne bi bile primenjene.

“Za Srpsku pravoslavnu crkvu Crna Gora nije država, već srpska pokrajina, a Crnogorci su Srbi, ali tu su se prevarili” poručio je Mihailo. On je osporio i nedavnu proslavu 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekavši da to nije istina.

“Srpska pravoslavna crkva postoji, postoje i verujući ljudi, ali bez tomosa, koga nema do Berlinskog kongresa. Kasnije je dobila drugi tomos i prisajedinila Crnu Goru i ostale pravoslavne crkve u jednu i za to je platila carigradskom patrijarhu milion i po zlatnih švajcarskih franaka”, rekao je Mihailo.

Hrvatskoj je na kraju poručio da i ona ima pravo da formira Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

“To rješava država Hrvatska. Ona na to ima političko pravo”, rekao je Mihailo.

IZVOR: Vijesti.ba FOTO: printscreen/Bujica

2 thoughts on “MITROPOLIT CPC MIHAILO: U Crnoj Gori moguć građanski rat”

  1. Нине Костић

    Molim još jednom urednike portala da raspopa Miraša Dedeića ne oslovljavaju imenom Mitropolit Mihailo, a da NVO CPC oslovljavaju sa tzv. CPC. Niti je tzv. crkva, niti predsednik NVO može biti mitropolit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top