VUČIĆ, DODIK, MILANOVIĆ: Nema promene Dejtonskog sporazuma

Nema promene Dejtonskog sporazuma poručuju Vučić, Milanović i Dodik, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko, međutim, tvrdi da će doći do promene dejtonskog Ustava. Sporazum koji je potpisan u Dejtonu 1995. godine može se menjati samo ako se sve tri strane saglase.

Ponovo aktivirana priča o promeni Dejtonskog sporazuma koji je doveo do mira u Bosni i Hercegovini dobila je tri ne.

“To je nemoguće. To je jedan od onih ugovora koji se može uporediti sa ugovorom o granici, ne može se menjati, otkazivati u normalnoj proceduri prava međunarodnih ugovora, nego biste morali ponovo sve stranke tog ugovora okupiti, kako to učiniti to je nemoguće”, smatra izabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

MILANOVIĆ: To je nemoguće!

Sa Andrićevog venca stiže poruka da će se zvanični Beograd ponašati u skladu sa odlukama Srba u Republici Srpskoj.

“Ja sam rekao, što se pozicije Republike Srbije tiče, da ćemo mi prihvatiti svaku odluku sa kojom se saglase tri naroda u BiH. Nas naročito interesuje stav srpskog naroda i po tom pitanju mi ćemo slediti ono što srpski narod ima da kaže po tom pitanju”, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

VUČIĆ: Srbija će prihvatiti odluku tri naroda u BiH, naročito srpskog

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da se Dejtonski sporazum uveliko krši i da je Republika Srpska, kako kaže, i dalje u Bosni i Hercegovini samo zato što se poštuju ostaci ostataka tog sporazuma.

“Predsednik je to na neki način prećutao, ja samatram da to kažem na ovaj način, u svakom slučaju treba da bude jasno da mi nemamo nameru i da Repunlika Srpska ima dovoljno kapaciteta i da je bez Republike Srpske nemoguća bilo kakva korekcija Dejtonskog sporazuma. Dakle mi nemamo nameru razgovarati ni o čemu, osim da se vratimo na izvornom Dejtonu i to bi moglo na neki način neko istorijsko vreme da spasi Bosnu i Hercegovinu, sve drugo kretanje automatski znači da što se nas tiče Republika Srpska nije u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dodik. 

DODIK: Bez RS nemoguća korekcija Dejtonskog sporazuma

“Naravno do promene dejtonskog Ustava će doći, jer postoji odluka Sejdić-Finci, to znači da bi u budućnosti svi građani morali imati mogućnost da se kandiduju za Dom naroda, za Predsedništvo, ali ne samo manjine, nego i ljudi koji su se rodili u pogrešnoj polovini države, zašto Srbi iz Sarajeva se ne mogu kandidovati ili Bošnjaci iz Banjaluke, to treba ispraviti”, smatra visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Sud u Strazburu je pre deset godina naložio BiH da ukine diskriminatorske odredbe u Ustavu BiH i Izbornom zakonu, koje pripadnicima nacionalnih manjina onemogućavaju da se kandiduju na izborima za članove Predsedništva BiH i Dom naroda parlamenta BiH, ali ta odluka nikada nije sprovedena.

IZVOR: N1 FOTO: Wikipedia, Printskreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top