O CRNOGORSKOM ZAKONU NE MOŽE ODLUČIVATI VUČIĆ: Ratko Božović o nedostatku racionalnog mišljenja

Dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti mora se obezbijediti u crnogorskoj državi poručuje u intervjuu Vikend novinama univerzitetski profesor, sociolog, dr Ratko Božović.

“Bilo bi najcjelishodnije i da u dijalogu učestvuju svi kojih se ovaj zakon tiče. Ne smije se nijednog trenutka zaboraviti da je u pitanju sekularna država sa mješovitim identitetima niti to da su vjerske zajednice središta ravnopravnih i slobodnih vjernika. A o crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ne može odlučivati srpski predsjednik. Valjda mu je dovoljno što o svemu odlučuje u srpskoj državi”, kazao je Božović.

Na pitanje da prokomentariše lavinu reakcija i napada na Crnu Goru kako od Srpske pravoslavne crkve, tako i od srpskih zvaničnika, intelektualaca, akademika, profesor Božović odgovara da je reakcija Srbije, zvanične i dijela opozije, u najvećoj mjeri afektivna, nabijena emocijama.

Kaže i da takva reakcija ne ostavlja mjesta za racionalno mišljenje.

“Najčešće se reaguje isključivim sudovima, da ne kažem presudama. Ponovo su jake riječi dominirale, uz osjećanje ugroženosti i prikraćenosti. A sve je to išlo u paketu sa klimom koja je posljednjih mjeseci bila naglašeno prisutna u iskazima političkih i državnih vrhovnika u smislu neodoljivog žala što je prethodna vlast omogućila Crnoj Gori da se odvoji i osamostali, a što, eksplicitno su tvrdili, sadašnja vlast nikada ne bi dozvolila. Kad se tome dodaju i sentimenti javnih ličnosti koji crnogorsku državnost vide kao privremenu i oročavaju na period vladavine Mila Đukanovića, eto atmosfere koja je stvorila euforične i prenaglašene reakcije”, kaže u intervjuu Vikend novinama prof. dr Božović.

Na pitanje kako izaći iz sadašnje situacije, Božović poručuje:

“Moje mišljenje je da je izlaz iz ove situacije svakako dijalog unutar Crne Gore, ali i dijalog na relaciji zvanična Podgorica i zvanični Beograd. Prava je šteta što taj dijalog i ranije nije ostvaren”.

Izvor: Vijesti.ba Foto: printscreen/Nova ekonomija

2 thoughts on “O CRNOGORSKOM ZAKONU NE MOŽE ODLUČIVATI VUČIĆ: Ratko Božović o nedostatku racionalnog mišljenja”

  1. Božoviću.. kako je lapo pisati o psima.A jesi li malo pobrkao teze ? zabrinut za reakciju a što se akcije tiče… neka se diskutuje.Ajde Božoviću…pa niti si toliko bistar niti ima toliko glupih.zamneiš teze i onda si isnteklektualac ? Ma nemoj…odmori malo s tom tezom

  2. I to nam kaze Milogorac koji je ucestvovao kao podrska Milu i stvaranju milogorice. Ko je taj ratko Bozovic, kome u Srbiji je njegovo spinovanje bitno? Deko sedi i muci bolan di si, jer i za disi nisi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top