NIN-OVA NAGRADA U SENCI SKANDALA: Žiri izabrao “Pas i kontrabas”, deo pisaca bojkotovao izbor i objavio otvoreno pismo!

NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine dobio je Saša Ilić za knjigu “Pas i kontrabas”. U obrazloženju nagrade žiri je naveo da je ova knjiga povratak velikoj naraciji i da se hrabro suočava sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju naše društvo. Ovogodišnji izbor za roman godine pratio je i bojkot dela pisaca i stvaralaca koji su se javnosti obratili i otvorenim pismom.

Dva romana oko kojih su se podelili glasovi žirija, “Pas i kontrabas” i “Po šumama i gorama”, želela su samo put do publike, ali se jednom desila i nagrada.POVEZANE VESTI

Pisac Saša Ilić pre tri meseca je pokušao da obavesti javnost da edicija “Noć republike” ima dva nova naslova, ali tu informaciju, kako kaže, nije objavio niko. Tako da su on i Milenko Bodirogić, autor knjige “Po šumama i gorama” shvatili da im ne preostaje ništa drugo nego da se prijave za NIN-ovu nagradu. I sada, dodaje Ilić, sve zanima šta je u tim knjigama čije korice u stvari “ne vidite”.

“Zašto ih ne vidite? Zato što smo u ‘noći republike’ i vi morate da jurite svetlo da vam padne na koricu da vidite šta tu piše, i kada vidite šta tu piše, idete prvo taktilno, a onda ulazite u tekst i otkrivate o čemu se tu radi i dve ključne stvari koje povezuju ova dva romana to su antifašizam i jugoslovenstvo i mi ćemo se truditi nadalje da biramo takve knjige”, rekao je Saša Ilić pokazujući knjigu.

Osim o poziciji antifašizma i jugoslovenstva u postjugoslovenskim društvima, Ilić u svojoj knjizi govori i o famoznom odnosu pojedinca i institucija u kojem svako može da se prepozna.

“Odnos onoga u čemu sad svi živimo, takozvanog ili tog liberalnog kapitalizma i pojedinca koji nema ili zapravo ima neke svoje načine i mehanizme da se tome suprotstavi. Dakle, ovo je roman, kako bih ja to rekla, koji ‘radi’ i koji ima mnoštvo tih perspektiva, zavodljiv na neki način i moram sada da upotrebim tu reč koja nije možda popularna, roman koji neće biti dosadan”, rekla je Marija Nenezić, članica žirija.

Sa druge strane, vrlo popularnu reč poslednjih meseci – bojkot, izabrala je grupa pisaca, među kojima su i raniji laureati akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević. Od svojih izdavača traže da ih više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu, a u otvorenom pismu javnosti, pored ostalog, zameraju to što aktuelni žiri, za njih nije nekompetentan.

“Prosudbe o književnoj vrednosti nisu nužno egzaktne i naravno da uvek postoji momenat ličnog ukusa, ali ne može se ipak priča o literarnom kvalitetu svesti na goli voluntarizam i mišljenje ljudi kojima književna kritika nije primarna vokacija, naročito ako je žiri zamišljen kao „žiri kritike”, rekao je pisac Muharem Bazdulj.

“To je pokušaj da se banalne, neutažene sujete pokriju velikim rečima. Da se pokriju rečima koje imaju ili estetski ili ideološki naboj i težinu, a zapravo bojim se da nemaju ni jedno ni drugo”, odgovara Teofil Pančić, član žirija.

Pančićev utisak je i da je do ove reakcije došlo jer delu potpisnika pisma ta nagrada izmiče, ne samo pojedinačno već i, kako kaže, sistemski.

Izvor: N1 Foto: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top