PODGORICA: Željko Ivanović pozvao Duška Markovića da se suprotstavi Đukanoviću

Istaknuti analitičar Željko Ivanović izazvao je u Crnoj Gori buru reakcija kada je u svojoj redovnoj kolumni za dnevnik Vijesti direktno optužio crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića za kreiranje dogovorenog haosa sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, te premijera Crne Gore, Duška Markovića pozvao da reaguje i spašava temeljne vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo.

” Dok je kontroverzni Zakon o vjerskim zajednicama podigao tenzije i izveo na ulice hiljade ljudi. Predsjednik države i kreator ovakvog stanja i atmosfere je odletio za Majami, da sa pristojne daljine gleda premijera kako junački i uzdržano trpi šamare i lekcije Đukanovićevog partnera i velikog saveznika Vučića. Doživjeli smo da mir u državi najviše zavisi od mitropolita Amfilohija i on je prvi put opravdao povjerenje. Za sad. Čime je najviše izdao Mila i Vučića, DPS i DF. Nakon Đukanovićevog blijedog i dezorijentisanog intervjua Vučićevom Tanjugu, jasno je da su lideri DPS i SNS ušli u pitanje statusa SPC u Crnoj Gori uz prethodni dogovor. Sa dva cilja – da se sruši zajednički neprijatelj Amfilohije Radović i da se u izbornoj godini baci koska i glasačko stado u obje države grupiše pod takozvani patriotski barjak. I da se na taj način skrene pažnja sa tema korupcije, nepotizma, kriminala, medija…”, napisao je Ivanović.

“Đukanović”, piše Ivanović, “kao da je prvi put izigran i njegov pokušaj da na identitetskim pitanjima politički profitira – ne radi. Ni DF, iako se trudi, ne može da mu pomogne jer su se i Amfilohije i njegovi saradnici odrekli njihovih usluga i profesionalnog srbovanja.”

Konstatujući da je Đukanović izugubio kredibilitet i u zemlji i u inostranstvu, Ivanović postavlja pitanje gdje je premijer?

Složena situacija dovodi premijera pred izbor – ili jesi ili nisi. A skoro da bi se moglo reći da je to izbor pred kojim se nalazi i država. Crna Gora ne može da preživi Đukanovića. Ne onog iz 1997. ili 2002, već ovog iz 2020. Ako Marković to ne shvata onda loše i za njega i, što je važnije – loše i za državu. Da nije Đukanovićeve sjenke, Marković bi za deset dana mogao da riješi pitanje stabilnosti. I da otvori ozbiljan dijalog sa Amfilohijem i MCP i dođe do dogovora sa građanskom opozicijom oko izbornih uslova.”

Marković, smatra Ivanović, treba da pokaže kako politika može drugačije da se vodi. I kako nije premijer u sjenci.

“To je interes i građana i države. To je čak interes i DPS jer nastavak destabilizacije i ples po oštrici noža samo može da njihovu, tri decenije dugu, vlast dovede u mnogo veće probleme. Kao u svim nedemokratskim sistemima, Vođa posljednji sazna da je ostao sam. Zato će oni koji mu ovih dana sugerišu kako mu ni tomos ne treba i kako su mu Miraš i društvo dovoljni da ima autokefalnu crkvu, prvi potrčati da uđu u odbor za ispraćaj stabilokrate. Ponekad demokratski, mnogo češće nedemokratski. Premijer ne treba da čeka taj trenutak. On treba da radi svoj posao. Preuzme unutrašnju i spoljnu politiku u svoje ruke i otvori proces rješavanja pomenutih krupnih pitanja. Kompromis je nužan Crnoj Gori kao nikad i najveća je odgovornost na Vladi i premijeru da dovedu društvo do tog cilja i dogovora oko svih važnih pitanja. Politika predsjednika Crne Gore koji misli da gradi budućnost zemlje tretirajući naše Srbe kao nacionalnu manjinu je suluda i duboko anticrnogorska… Čak se u istom procentu svi oni osjećaju Crnogorcima i tako bi se izjasnili naredne godine na popisu kada bi državna politika bila da crnogorstvo, onima koji tako žele i osjećaju, ne isključuje srpstvo! Ili pravoslavlje. Od braće i prijatelja ne treba praviti neprijatelje već podjednako važne i poštovane građane jedine i naše Crne Gore“, zaključio je Ivanović.

Preokret, Foto: sveosrpskoj.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top