PRIŠTINA UKIDA TAKSE? Sporazum o avio-liniji između PR-BG donosi nove mere

Prištiniski portal „Gazeta ekspres“ objavio je dokument za koji navodi da je potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio linije Beograd-Priština, a prema kojem se samoproglašeno Kosovo obavezuje i da ukine takse prema Srbiji koje je odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, uveo još novembra 2018. godine.

Portal tvrdi da navodno posjeduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dvije strane objavile kao „pismo o namjerama“ – i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dvije strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

Kosovo se, prema dokumentu prištinske strane i Kfora sa Lufthanzom, takođe obavezuje i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, primenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji, prenosi Kossev.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1219433612753289216?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1219433612753289216&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ekspres.net%2Fvesti%2Fjos-jedna-pobeda-srbija-i-kosovo-zavrsili-na-trampovom-tvitu

„KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisati Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština.

U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština“, navodi se u dokumentu.

IZVOR: In4s.net FOTO: Vlada Kosova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top