ZVANIČNI STAV NATO-a: Srbija je naš pouzdan partner kojem se vjeruje

Nema konkurencije između NATO-a i Rusije na Zapadnom Balkanu. Srbija sama odlučuje o sigurnosnim aranžmanima, rekao je direktor NATO-a za politiku sigurnosti i prijateljstva James Mackey.On je ukazao na to da saradnja Srbije i Rusije nije konkurencija za NATO i da vojna neutralnost Beograda nije izolacija.

“Srbija je vojno neutralna i može birati saradnju s Moskvom ili Alijansom. NATO je zainteresovan za saradnju sa Srbijom, jer je ona partner kojem se vjeruje. Priča se o konkurenciji između NATO-a i Rusije na Zapadnom Balkanu, ali to nije slučaj. NATO na Zapadnom Balkanu želi mir i stabilnost”, rekao je Mackey, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, Srbija i NATO su susjedi, a kada susjedi sarađuju jačaju sigurnost.

“U regionu NATO i Srbija sarađuju na jačanju kapaciteta pri uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i uništavanju opasnih eksploziva i nestabilnog naoružanja. Važno je učešće Srbije u mnogim međunarodnim operacijama, kao što je obuka vojnih ljekara u Iraku” rekao je Mackey.

Ambasada Holandije u Beogradu sinoć je od Norveške preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO-a u Srbiji, a na skupu su bili šef delegacije EU Sem Fabrici i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

“Srbiju smatramo za partnera i prijatelja u ostvarivanju ciljeva koji su pred Alijansom. NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije. S obzirom na reputaciju NATO-a u Srbiji, želimo kroz saradnju pokazati da su pred nama isti izazovi – migrantska kriza, jačanje odnosa među zemljama regiona i njegova stabilnost. NATO tu može da pomogne”, rekao je Hiles Beshor Plih, ambasador Holandije.

Klix.ba/Preokret, Foto: Vikipedija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top