DVE INICIJATIVE SPC STIGLE U USTAVNI SUD CRNE GORE: Patrijarh Irinej mimo Amfilohija traži ocenu ustavnosti spornog zakona

Sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara dve inicijative Srpske pravoslavne crkve za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti iako je Mitropolija crnogorsko-primorska prethodno apelovala na sve da ne preduzimaju “jednostrane aktivnosti” već da sve predloge prvo dostave Pravnom savetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori, piše podgorička “Pobjeda”.

Obe inicijative dolaze iz centrale Srpske pravoslavne crkve: podnosilac prve inicijative je Patrijaršija srpska – Beograd, druge Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Adresa obe institucije je ista – Ulica kralja Petra broj 5 u Beogradu. Isti je i zastupnik: “njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović)”.

Inicijativama za pokretanjem postupka SPC zahteva da Ustavni sud Crne Gore izda privremenu naredbu za obustavu izvršenja radnji i pojedinačnih akata uz predlog za prioritetno razmatranje predmeta.

“Pobjeda” navodi da nije imala uvid u sadržaj dve inicijative centrale Srpske crkve, ali od više izvora iz Beograda i Podgorice saznaje da podnosilac inicijative – čiji je zastupnik srpski patrijarh Irinej – ocenjuje da je Zakon o slobodi veroispovesti u celini suprotan odredbama Ustava Crne Gore i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pravni savet Mitropolije crnogorsko-primorske SPC ogradio se od inicijative za ispitivanje ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti koju su podneli beogradski advokati Milenko i Momir Radić, tvrdeći da nije učinjena u dogovoru sa crkvom.

Uputili su istovremeno apel svim stručnjacima i ljudima dobre volje da sve predloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

Deo medija spekuliše “da postoji raskol između patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija”, dok je mitropolit Amfilohije takve tvrdnje demantovao u jučerašnjem intervjuu za podgoričke “Vijesti”.

On je ipak poručio da će Vlada u Podgorici o zakonu razgovarati sa njim i Mitropolijom, a ne sa SPC ili patrijarhom Irinejem.

Izvor: Pobjeda FOTO: SPC

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top