IGMANSKI MARŠ: Obeležavanje 78 godina od legendarnog proboja Prve proleterske brigade

Danas počinje obilježavanje 78. godišnjice legendarnog Igmanskog marša, kada je 500 boraca Prve proleterske brigade po velikoj hladnoći i dubokom snijegu, krenulo preko Igmana i probili se do Foče.

Velika međunarodna manifestacija antifašizma u povodu obilježavanja 78. godišnjice legendarnog “Igmanskog maša”, počinje ujutro u 9 sati polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Planirana je kraća stanka na Plandištu, mjestu gdje je kolona Prve Proleterske krenula uz Igman. Nakon polaganja cvijeća na partizansko i šehidsko spomen obilježje na Brezovači i predaje zastave Prve Proleterske brigade komandantu marša, kolona kreće prema Velikom Polju.

Kolona oko 13 sati dolazi kod centralnog spomenika Prve Proleterske brigade, gdje će biti priređen progam, te zajednički ručak i druženje na platou Velikog Polja. Učesnici će položiti cvijeće i na šehidska mezarja na Igman planini.

Igmanski marš

Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu.

Krajem januara 1942. godine, poslije okršaja na Pjenovcu i na Bijelim Vodama, Prva proleterska brigada se na Romaniji našla opkoljena jakim njemačkim snagama.

Štab Prve proleterske brigade održao je savjetovanje u selu Sirijevićima. Trenutna situacija ocijenjena je kao vrlo nepovoljna po brigadu: ofanziva neprijatelja sa više strana; naglo osipanje domaćih ustaničkih snaga; brigada, i to nepotpuna (njen četvrti i šesti bataljon, već su bili napustili ovu teritoriju i nalazili se na planini Jahorini u pratnji Vrhovnog štaba), ostala je u planini zametena snijegom do pojasa. Donešena je odluka o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Trebalo je proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči.

Na marš je krenula kolona od 500 boraca i to 25. januara. Za dva dana su došli u Sarajevsko polje. Najteži dio je bio početak uspona na Igman. Prelaz preko Igmana je izveden noću između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš postaje legenda, a četrdeset teško promrzlih boraca prebačeno je na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze.

Grupa spomenika posvećenih Igmanskom maršu u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik se sastoji od deset spomen-obilježja, prenosi BHRT.

Izvor & Foto: Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top