PROTESTNE POVORKE U CRNOJ GORI: Amfilohije: Kome smeta srpska zastava u Podgorici?

Hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve i drugih građana su uprkos kiši prošle u protestnim povorkama kroz većinu crnogorskih gradova, negodujući zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Litiju s više hiljada građana u Podgorici je predvodio mitropolit Crnogorsko-primorski SPC Amfilohije.

Litija je išla do Dečije bolnice gde su se pomolili, vratila se u Saborni hram Vaskrsenja, na čijem platou je u 20 časova počela Svetosavska akademija.

Mitropolit Amfilohije je kazao da kroz litije “vaskrsava Crna Gora i narod u Crnoj Gori” i “ako stradamo, stradamo za pravdu i slobodu, a ne iz mržnje.”

Istakao je da litije treba da budu bez partijskih i nacionalnih obeležja, rekavši da mu se javljaju “mnogi policajci koji ga mole da litije budu samo crkvene” i da “ih razume – rade za hleb”.

Govoreći o sukobu u subotu u Podgorici zbog murala – crteža državne zastave Srbije, Amfilohije je pitao kome smeta “trobojka koja označava slobodu, jednakost i bratstvo”.

Litije su održane u većini crnogorskih gradova, prvi put i na planini Sinjajevini gde je uprkos snegu 150 vernika nosilo transparente “Ne damo svetinje, ne damo planine”. 

Na toj planini je planirana izgradnja vojnog poligona, čemu se oštro protivi deo javnosti.

Izvor: N1 Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top