“1 OD 5 MILIONA” IDU NA IZBORE: Organizatori protesta odustali od bojkota i šetnji subotom

Udruženje “1 od 5 miliona” saopštilo je da će učestvovati na predstojećim izborima, iako, kako je rekla predstavnica te organizacije Valentina Reković, izborni uslovi nisu bolji. Ona dodaje da na odluku udruženja nije uticala najava o smanjenju cenzusa na tri odsto, već težnja da se u parlament vrati pravi bojkot. Takođe, danas je saopšteno i da su pojedini članovi napustili pokret, te da naredni subotnji protesti neće biti u organizaciji “1 od 5 miliona”.

Pre tačno nedelju dana udruženje “1 od 5 miliona” dalo je ultimatum Novoj stranci i Stranci moderne Srbije, potpisnicama Sporazuma sa narodom. 

“Ukoliko u roku od sedam dana, ove dve stranke ne proglase bojkot izbora, pokret ‘1 od 5 miliona’ izaći će na izbore”, rekla je tada Valentina Reković.

Na protestu u subotu, deo okupljenih građana na spomen izlaska na izbore reagovao je povicima “Bojkot!”.

SUBOTNJI PROTEST U BEOGRADU: Kako će građani reagovati na ovakvu odluku organizacije

A onda je zadati rok istekao i odluka je pala. U udruženju kažu, deo opozicionara obesmišljava napore da se cela opozicija ujedini, dok se ostali bore za mesto lidera.

“Da li od takvih da očekujemo da menjaju sistem? Ne! Zbog toga će ‘1 od 5 miliona’ izaći na izbore. Sprečićemo prevarante i trojance da opet prevare narod i pojedu nam još četiri godine održavajući Vučiča na vlasti”, kaže Valentina Reković.

Kako će građani koji su 60 subota podržavali “1 od 5 miliona” reagovati na konačnu odluku? Reković je sigurna da se neće ponoviti prošlosubotnji scenario, jer su, navodi, zviždali članovi pojedinih opozicionih stranaka. Neće se ponoviti ni protest u organizaciji Reković i njenih kolega.

“Evo, sledeća subota je vaša i svaka sledeća, do izbora. Neka se samo političari obraćaju, mi više nećemo”, rekla je Reković i precizirala da se obraća “direktno opoziciji”.

I dok se organizacija “1 od 5 miliona” sprema da uđe u Parlament, pojedini istaknuti članovi iz nje su izašli.

“Do poslednjeg trenutka sam se borio da do ovoga ne dođe, a pošto je doneta ovakva odluka, podneo sam ostavku u Predsedništvu organizacije zajedno sa Miodragom Simovićem i povukao se jer se ne slažem sa metodom iste u borbi protiv ovog režima, i jer sam i sam bio neko ko je među prvima pozivao na bojkot, od početka i bio glasnogovornik ideje, pri čemu ostajem i dan danas”, saopštio je Srđan Marković.

Predsednik “Nove stranke” Zoran Živković smatra da je cilj ovakve odluke preuzimanje protesta.

“Pa oni koji su i organizovali te proteste, ako ne od početka, u početku smo i mi učestvovali u tome, jer oni koji su preuzeli te proteste od aprila prošle godine, a to su neki ljudi u nekim sivim zonama stranaka koje su u Savezu za Srbiju”, odgovara Živković na pitanje ko preuzima proteste.

TUZNI SKUP: Sergej Trifunovic u prepisci sa jednom od clanica organizacije

Lideri Saveza za Srbiju nisu se oglašavali povodom odluke udruženja “1 od 5 miliona”, dok su pojedini među njima odbili da govore.

Ali zato se oglasio potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov i u pisanoj izjavi naveo da SNS “želi toplu dobrodošlicu” što većem broju stranaka koje bi da učestvuju na izborima. 

“Građani treba da imaju mogućnost da izaberu budućnost koju žele. Ali, bitno je da građani znaju da iza pokreta ‘1 od 5 miliona’ ne stoji niko drugi, do Dragan Đilas, kao što su i neki aktivisti iz te grupe potvrdili. Đilas koristi ‘1 od 5 miliona’ kao paravan organizaciju, kao što je koristio RTS i Dajrekt mediju kao paravan za svoje sumnjive milionske zarade preko leđa i na štetu građana”, rekao je Jovanov.

Kako kažu u organizaciji “1 od 5 miliona”, izbori su jedini način da se pravi bojkot vrati u Parlament, jer aktuelni nije dao rezultate. Na pitanje, po čemu će se bojkot rada Skupštine razlikovati u odnosu na onaj koji traje poslednjih meseci, Reković kaže – o tome ćemo u predizbornoj kampanji.

Izvor: N1 Foto: Printscreen/N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top