NOVA VLAST U KANTONU SARAJEVO: Ime premijera već poznato

Novu vlast u Kantonu Sarajevo činit će SDA kao vodeća stranka koja ima 10 zastupnika u Skupštini, potom SBB (4 zastupnika), DF ( 3 zastupnika) i jedan zastupnik BOSS-a. Ove stranke bi u narednih nekoliko dana trebale ozvaničiti imena budućih ministara.

U međuvremenu, već se uveliko “šuška”, pregovara, analizira i pripremaju kandidati koji trebaju činiti novu vladu najbogatijeg kantona u državi (godišnji budžet veći od milijardu KM). Resori su već ranije dogovoreni i podijeljeni, a naći prave kandidate nije jednostavan posao. Kadrovska rješenja zadavala su glavobolju i jučer smijenjenoj vladi, a ni novu vlast ne čeka jednostavan posao.

Kako saznajemo pojedina imena novih ministara su već dogovorena, a neka se još uvijek “vagaju”. Prijedlog SDA za poziciju ministra komunalne privrede i infrastrukture trebala bi biti Nihada Glamoč. Ona je bivša direktorica preduzeća Sarajevogas.

Potom, za ministra finansija SDA bi trebala predložiti Jasmina Halebića, čovjeka koji je i u mandatu 2014.-2018. obnašao tu funkciju.

SDA bi za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebala predložiti arhitektu Faruka Kapidžića koji je poznat između ostalog kao idejni tvorac projekta Avaz Twist Tower. Kao potencijalni ministar za boračka pitanja spominje se Tajib Delalić, pomoćnik načelnika u Općini Novi Grad, a u opticaju je i Hazim Bahtanović, aktuelni vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva.

Novi ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo bi mogao biti Adi Kalem (SDA), aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići.

Za ministarstvo pravde (SDA) kandidati su Maja Hadžihalilović i Velida Memić.

Za ministarstvo kulture i sporta kao kandidati se spominju Ivica Šarić, Emir Hadžihafizbegović i Damir Mirković.

Najizazovnije ministarstvo, sektor obrazovanja, kao vrući krompir SDA je prepustila SBB-u. Nezvanično saznajemo da bi kao kandidat za tu funkciju mogao biti profesor sa Fakulteta za saobraćaj Abid Deljanin. Ipak, ne treba isključiti ni opciju da SDA i SBB zamijene ranije dogovorene ministarske pozicije kulture i obrazovanja.

SBB će najvjerovatnije za ministra policije predložiti Ismira Jusku.

Špekuliše se da bi mogući ministar zdravstva mogao biti Rusmir Mesihović kojeg bi trebao predložiti DF. Također, kao potencijalni budući ministar privrede spominje se Miro Lazović.

Premijer nove Vlade Kantona Sarajevo, već je poznato, bit će Mario Nenadić.

Izvor: Klix.ba Foto: Vlada KS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top