PODRŠKA BRAĆI U CRNOJ GORI IZ MOSTARA: Litija SPC u znaku Alekse Šantića – za jedinstvo srpskog naroda

Srpska pravoslavna crkva u Mostaru u nedjelju 2. februara organizuje “Šantićevu svetosavsku litiju“ podrške Crkvi Božijoj u Crnoj Gori.

Prema riječima paroha mostarskog Radivoja Krulja litija se organizuje povodom praznika Svetog Save i godišnjice upokojenja pjesnika Alekse Šantića koja se obilježava upravo 2. februara.

“Ovom molitvenom litijom dajemo svoj mali doprinos podrške našoj braći u Crnoj Gori i njihov pravednoj borbi za osnovna ljudska i vjerska prava. Pozivamo vjernike da nam se pridruže i da pokažemo jedinstvo srpskog naroda ma gdje bili“, kazao je Krulj.

Litija kreće ispred Stare crkve u Bjelušinama u 11:00 časova i kretaće se do spomenika Aleske Šantića na mostarskom groblju Bjelušine gdje će biti održan pomen velikom pjesniku i održan recital u njegovu čast.

Svetosavske svečanosti u dolini Neretve počele su nedjelju kada su djeca nakon svetih liturgija govorila pjesme o Svetom Savi.

U subotu 1. februara biće održana Svetosavska besjeda u Narodnom pozorištu Mostar gdje će nastupiti djeca iz Prosvjetine škole Mostaru i učenici Osnovne i Srednje škole iz Gacka koji će izvesti predstavu  „Iz vremena u vječnost“ koju je režirala vjeroučiteljica Ivana Hrnjez.

Litije podrške srpskom narodu i Crkvi u Crnoj Gori održavaju se u mnogim gradovima gdje žive Srbi.

Izvor: topportal Foto: SPC

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top