ALARM: U BiH izlovan kineski državljanin zbog sumnje da je zaražen korona virusom

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona je jedan kineski državljanin izolovan zbog sumnje da je bio u kontaktu s osobama oboljelim od koronavirusa, potvrđeno je za BHRT.

On je, rješenjem nadležnih institucija, pod zdravstvenim nadzorom, odnosno mora 14 dana biti izolovan kako bi se otklonile sve sumnje da li se radi o koronavirusu.

Nad tom osobom uspostavljen je epidemiološki nadzor, potvrđeno je za BHRT. Više zvaničnih informacija biće poznato sutra.

U toku je sastanak predstavnika svih nadležnih instanci u Ministarstvu HNK s ciljem formiranja koordinacionog tijela koje bi trebalo pomoći u uspostavljanju nadzora i kontrolom u slučaju moguće zaraze koronavirusom.

Oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva FBiH sa saopštenjem da na području Federacije BiH nije registriran niti hospitaliziran nijedan pacijent sa sumnjom na bolest izazvanu novim koronavirusom.

“Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH su do sada, a nastavit će i u narednom periodu, transparentno izvještavati javnost o mjerama koje se poduzimaju na području Federacije BiH u cilju ranog otkrivanja eventualnog sumnjivog slučaja na pojavu novog koronavirusa i sprječavanja širenja bolesti izazvane ovim virusom”, navode iz Ministarstva.

Poručuju da u potpunosti razumiju interes medija za ovu temu, te predstavnici navedenih institucija pokušavaju maksimalno i u okviru realnih mogućnosti da odgovore na ogroman broj medijskih zahtjeva, što nekada zbog obima posla nije moguće u kratkom roku.

Ističemo da će Federalno ministarstvo zdravstva o eventualnoj pojavi slučaja bolesti sa ozbiljnom sumnjom da je izazvana novim koronavirusom o tome obavijestiti javnost, te ovim putem pozivamo medije na odgovorno izvještavanje o temama koje se odnose na javno zdravlje građana Federacije BiH”, zaključuje se u saopćenju.


Izvor: BHT, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top