BOŠNJAČKA I SRPSKA KULTURA POD JEDNIM KROVOM: Na Pešteru se otvara etno-turistički kompleks “Sjenička kuća”

Uskoro će u srpskom Sibiru zablistati etno-turistički kompleks “Sjenička kuća” koji će podsetiti kako se u to na Pešteru živelo krajem 19. i početkom 20 veka. Na taj način oživeće se stara vremena i privući turisti u ovaj deo Srbije.

“Radovi su u završnoj fazi, ostaju fasadni i keramičarski radovi unutar objekta, zatim sledi opremanje enterijera i otkup eksponata. Objekat ima 700 metara kvadratnih, a planirano je grejanje toplotnim pumpama koje je ekološki najčistija metoda grejanja”, rekao je Mihailo Tripković, direktor Turističke organizacije Sjenica.

Za izgradnju celokupnog objekta do sad je potrošeno 20. 470 000 dinara, od sredstava dobijenih na konkursima, odnosno na pozivima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Ono što je karakteristično za staru sjeničku kuću je tip gradnje, a njena namena će u budućnosti biti multifukcionalna. Jedan dio objekta će predstavljati galeriju, a imaće i mali muzejski depo, u jednom delu će imati dve postavke, odnosno dve sobe koje će biti opremljene u tradicionalnoj kulturi ovog kraja. Jedna soba će biti opremljena u tradicionalnom bošnjačkom folkloru, a druga onako kako je u to vreme živela jedna srpska porodica”, rekao je Tripković.

„Sjenička kuća“ se nalazi u strogom centru grada na slobodnoj površini gde je inače urbanističkim planom predviđena izgradnja takvog objekta koji će doprineti ulepšanju grada.

Izvor & Foto: Rina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top