BILAL: Najveća greška Đokovića što je Srbin, da je Hrvat cijenili bi ga više

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svjetski poznat francuski crtač stripova i scenograf Enki Bilal (68), Beograđanin rođen kao Enes Bilanović, pokušao je za “L’Equipe” objasniti odnos navijača sa Zapada prema srbijanskom teniseru Novaku Đokoviću.

“Znate šta, ja baš volim tu njegovu nevoljenu stranu, taj karakter. Njegova najveća greška je što je Srbin. Da je Hrvat više bi ga cijenili. To je sve rezultat balkanskih ratova iz devedesetih. Zapadni svijet je odmah podijelio strane na “dobre” i “loše”, iako je situacija mnogo komplikovanija. Nemojte misliti da ovdje branim tadašnje srbijanske zvaničnike. Monstruma i idiota bilo je na svim stranama. Pa čak i nacista”, rekao je Bilal, prenose Večernje novosti.

BEOGRADSKO DETE: Enki Bilal alias Enes Bilalović SLIKA: Paul Gravett

Bilal (68) smatra da Zapad ima “iskrivljenu” sliku Srba i Srbije.

“Zapad ima negativnu viziju Srba. Oni su ‘loši momci’, oni kojima ne vjerujemo. To naravno prlja sliku cijele Srbije i nastavlja se već unedogled… Treba znati da Srbi računaju na njega ne bi li im dao bolji imidž od onog kojima ih predstavljaju. To je važno za zemlju. Mislim da je njegova uloga veoma dirljiva u svemu tome. Njegova dva najveća rivala, Nadal i Federer su iznad priče o nacijama, ne pripadaju, po mišljenu većine navijača niti jednoj državi nego cijelom svetu. Za razliku od Đokovića koji je ‘samo’ Srbin. Ali on je atipičan momak, evo ga opet na prvom mjestu i juri Federerove rekorde. Ali usput i vuče taj imidž, to što je Srbin. Kao sjenka ga prati, što mene izuzetno frustrira. Sramota. Mada je on našao svoj mir i svoja način da se izbori sa tim”, dodao je Bilal.

Bilal je rođeni Dorćolac, sin Titovog krojača, koji je u mladosti sa porodicom otišao da živi u Pariz. Inače, veliki je navijač Novaka Đokovića.

“Pratim čitav njegov profesionalni put, ipak smo nas dvojica djeca Beograda…Nije važno što nisam Srbin, pošto mi je otac iz Bosne i Hercegovine, a majka i Češke. Znam da je Đoković duboko vezan za rodni grad kao i ja. To mi je i posebno konekcija za tog velikog šampiona i, kako se čini, veoma inteligentno biće”, zaključio je Bilal.

Izvor: N1 Foto: Youtube

Share.

1 Comment

  1. Ne bih Noletu natovario na pleća zadatak da popravlja sliku o Srbima.
    Ne treba niko otvarati oči onima koji neće da vide. Zar onima koji i jesu smišljeno, podlo, ciljano demonizovali Srbe ?! A ne. Igraj Nole, pobeđuj ! Također naši gimnazijalci i studenti pobeđujte na takmičenjima. Tako valja, to smo mi. A aveti neka crknu od muke. Pokazujmo mi to šta jesmo, to je najbolja promocija nas. Zar da Srbija atlanti služi ?? Doći će dan, mi smo stare čekalice- i uvek pobednici. Tako nam Bog pomogao.

Leave A Reply