IN MEMORIAM: Preminuo Dragoljub Žarković, urednik “Vremena”

Dragoljub Žarković, novinar i dugogodišnji glavni urednik nedeljenika “Vreme”, preminuo je danas u Beogradu u 69. godini.

Dragoljub Žarković rođen je 1951. godine u Beogradu, gde je i diplomirao na novinarskom smeru Fakulteta političkih nauka. Pre “Vremena” je bio novinar i urednik u novinskim kućama “Politika”, od 1974. do 1987. i u “Borbi” do 1990. godine.

Autor je više televizijskih emisija i projekata i dobitnik mnogih novinarskih nagrada. Od 2000. godine predavao je na Fakultetu političkih nauka na kursu istraživačkog novinarstva. Osim toga, skoro osam godina je bio kolumnista dnevnog lista “Blic”.

Žarkoviću je 2018. godine dodeljena nagrada za životno delo, povodom Dana Udruženja novinara Srbije (UNS). U obrazloženju žirija navedeno je da “Žarković nije od onih novinara koji se udvaraju političarima, čak ni kada o njima ne misli loše, dok obrnuto ne važi”.

U nekoliko navrata je isticao da je veliki pobornik teorije da, sem šest osnovnih novinarskih pitanja – ko, šta, gde, kada, kako i zašto, treba uvesti i sedmo, a to je „U čijem je to interesu?“ Ovo pitanje smatrao je ključnim za ozbiljno novinarstvo.

Izvor: Blic Foto: Medija Centar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top