MILAN ĆULIBRK: Tabloidi prenose lažne vijesti. Znamo šta se dešava na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu

Urednik beogradskog magazina Nin Milan Ćulibrk, gost je panela “Odnos crkve i medija u vrijeme post-istine”, koji je organizovan u sklopu Sedmog simpozijuma “Teologija u javnoj sferi” koji se, već tradicionalno, organizuje u Trebinju.

Komentarišući medijsku situaciju u Srbiji u kontekstu izvještavanju u vjerskim zajednicama a posebno o SPC, Ćulibrk se osvrnuo na odnose crkve i različitih medija u Srbiji.

“Mi smo imali od čuvenog Sabora na kojem je predsjednik Srbije izložio plan za Kosovo koji niko nije vidio, a pri tome imate tabloide koji prenose lažne vijesti, a koje čita 10 puta više ljudi nego medije koji imaju ozbiljne standard. U tržišnim odnosima, najviše novaca se daje tabloidima. Npr., izda se saopštenje u kojem se novIna Danas od strane SPC proglasi za tabloid, dok reakcija na pisanje stvarnih tabloida nedostaje.. Malo, malo se pitam u čemu je problem i da li ja možda nešto ne shvatam ili ne vidim. Ne mogu ozbiljni mediji da postoje bez ozbiljnih informacija. A problma ima u Crkvi. Svi znamo šta se dešava na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.”, rekao je Ćulibrk.

Ćulibrk je također izrazio svoje čuđenje u odsustvo crkvene reakcije na blasfemije koju tabloidi neprestano sprovode u medijskom prostoru.

“Da sam ja član crkve bila bi me sramota da se pored pored Soraje i Stanije prodaju ikone i crkveni kalendari i to u medijima kojima uspije da samo na naslovnoj strani godišnje imaju 700 lažnih vijesti!“

“Crkva treba da se potrudi da zbog pojedinaca koji u njoj liče na Aleksandra Vulina ne izgubi povjerenje građana na isti način na koji ga je izgubila vojska.”, zaključio je Ćulibrk.

Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top