DUBRAVKA STOJANOVIĆ: Vlast od Crnogoraca pravi neprijatelje

Izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara da vodi politiku da Crnogoraca ne bude u njegovom resoru kao i da u Srbiji „na mnogo vodećih mesta imamo te Crnogorce koji ne znaju da pričaju srpski“ predstavlja pokušaj da se crnogorski narod predstavi kao neprijatelj, smatra istoričarka Dubravka Stojanović.

– To je nešto najgore što u ovako zapaljivom trenutku neki predstavnik vlasti može da uradi / dodaje sagovornica Danasa.

Gostujući na TV „O2“ ministar Lončar kazao je da „u Crnoj Gori nema nijednog direktora ili bilo šta da se izjašnjava kao Srbin, a ovde na mnogo vodećih mesta imamo te Crnogorce koji još nisu ni srpski naučili, ne znaju srpski da pričaju“.

Ministar Lončar takođe je rekao da se trudi da nema Crnogoraca u zdravstvu.

– Gledam da ih nema. Srbija ima dovoljno onih koji znaju srpski da pričaju i koji zaslužuju da budu. Ne omalovažavam nikoga. Jednostavno, ako želite da živite u Beogradu, ako želite da budete direktor ili na nekoj funkciji, naučite srpski – kazao je Lončar.

Ta izjava pokazuje da on priznaje posebnost crnogorskog jezika, a samim tim i nacije. Naravno, to nije bila njegova namera već stvaranje slike neprijatelja od crnogorskog naroda

Na pitanje Danasa kako komentariše isticanje u prvi plan znanja srpskog jezika Dubravka Stojanović kaže da ju je ministar prijatno iznenadio.

– Ta izjava pokazuje da on priznaje posebnost crnogorskog jezika, a samim tim i nacije. Naravno, to nije bila njegova namera već stvaranje slike neprijatelja od crnogorskog naroda – ističe Stojanović.

Povodom izjave ministra zdravlja juče je reagovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je osudila ovakav govor „kao diskriminatorni i uvredljiv“, navodeći da je u suprotnosti sa Ustavom i principima ravnopravnosti svih građana i građanki.

Poverenica je ukazala da ovakve izjave mogu uznemiriti mnoge građane i građanke, i da je na nosiocima funkcija velika odgovornost da promovišu toleranciju, razumevanje i ravnopravnost.

– Republika Srbija ima visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina, i ovakve izjave štete ugledu države – zaključila je Brankica Janković.

Dnevni list Danas juče je pitao i zaštitnika građana Zorana Pašalića da li će reagovati povodom izjave ministra Lončara. Iz kancelarije Zaštitnika odgovoreno nam je da će zaštitnik“, u konsultaciji sa Nacionalnim savetom crnogorske nacionalne manjine, preduzeti odgovarajuće korake u skladu sa svojim nadležnostima, o čemu će javnost biti obaveštena“.

Ministar zdravlja Crne Gore: Važno je da se razumemo

Na pitanje Danasa kako komentarišu izjavu ministra Lončara, iz Vlade Crne Gore uputili su nas na snimak, objavljen na Fejsbuk stranici crnogorske vlade, na kome ministar zdravlja Kenan Hrapović odgovara srpskom kolegi, ističući da u zdravstvenom sistemu njegove zemlje „nema nepodobnih kada su nacija, jezik ili vera u pitanju“. Crnogorski ministar dalje dodaje da zaposlene i rukovodioce „nikada niko nije pitao kojim jezikom govore“.

-Važno je da se razumemo i da radimo u korist svih građana -zaključuje Hrapović.

Ova izjava, izrečena pred milionskim auditorijumom i više je nego diskriminacija, zvuči kao pretnja i doprinosi raspirivanju straha i mržnje u našoj zemlji

Zahtevi za ostavku

Crnogorska partija i pokret Dveri juče su pozvali premijerku Anu Brnabić da zatraži ostavku ministra Lončara. Crnogorska partija navela je i da Vlada treba javno da se ogradi od Lončarove izjave u kojoj je otkrio svoju politiku diskriminacije etničkih Crnogoraca. „LJekari, specijalisti, profesori medicine, doktori nauka i direktori bolnica i klinika, kao i medicinske sestre porijeklom iz Crne Gore koji su se dokazali decenijama gradeći zdravstveni sistem u Srbiji, su poniženi ovakvom izjavom“, istakla je Crnogorska partija. Istovremeno, pokret Dveri ocenio je izjavu „gledam da ih nema“ kao „direktno priznanje ministra Lončara, perjanice SNS, da krši Ustavom zagarantovana ljudska prava i da diskriminiše ljude po nacionalnoj osnovi.“

-Ova izjava, izrečena pred milionskim auditorijumom i više je nego diskriminacija, zvuči kao pretnja i doprinosi raspirivanju straha i mržnje u našoj zemlji – naveo je predsednik pokrajinskog odbora Dveri za Vojvodinu Radoš Pejović.

Lončar u središtu teških optužbi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar bio je do sada meta ozbiljnih optužbi. Tako ga je na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi optužio da je jedan od „doktora smrti“ Milorada Ulemeka Legije koji je zbrinjavao prijatelje Zemunskog klana, ali i pomagao da protivnici ‘brže odu na drugi svet’. Lončar je ove optužbe odbacio kao neozbiljne ističući da dolaze iz „bolesnih umova pojedinih kolega“. Lončar je takođe bio na meti kritike kada je sedmoro ljudi izgubilo život u nesreći vojnog helikoptera koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara. Tada se tvrdilo da je ministar bio na aerodromu „Nikola Tesla“ sa medijskim ekipama kako bi se slikao sa bebom posle sletanja helikoptera. Tim povodom tadašnji premijer Aleksandar Vučić kazao je da „ne da Lončara“.

Izvor: Danas Foto: MediaCentar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top