NA ANTARKTIKU IZMJERENA REKORDNA TEMPERATURA OD 18,3 STEPENA: Zagrijavanje na Južnom polu mnogo brže od svjetskog prosjeka

Na Antarktiku je izmjerena najviša temperatura ikada od 18,3 stepena, čime je prethodni rekord iz 2015. godine premašen za 0,8 stepeni, saopštila je juče Svjetska meteorološka organizacija, prenosi Tanjug.

Najvišu temperaturu na Antarktiku u istoriji izmjerila je baza “Esperanca”, a prethodni rekod zabilježen je u martu 2015. godine, što znači da se zagrijavanje tog kontinenta dešava brže od svjetskog prosjeka.

“Esperanca” je rekordnu temperaturu izmjerila na poluostrvu Antarktika koje se proteže ka Južnoj Americi, i jedno je od mjesta koje se najbrže zagrijavaju na svijetu, prenosi londonski “Gardijan”.

Prema podacima svjetske meteorološke organizacije, ova lokacija se u proteklih 50 godina zagrijala za skoro tri stepena, pa se skoro svi glečeri tope.

Profesor Džejms Renvik, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu, kaže da je ovaj rekord impresivan i da je zabilježen samo pet godina nakon prethodnog rekorda, a premašio ga je za gotovo cio stepen.

“To je pokazatelj da se zagrijavanja na Južnom polu dešava mnogo brže nego što je svjetski prosjek”, rekao je Renvik.

Dodao je da u tom području postoje kompleksni vremenski modeli, ali da je novo očitavanje “Esperance” vjerovatno kombinacija promjenljivosti prirode i povećanja nivoa gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Naučnici upozoravaju da globalno zagrijavanje izaziva otapanje tolikih količina leda na Antarktiku da je ogromna ledena ploča na putu da se raspadne.

Prema izvještaju UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), to predstavlja upozorenje za stotine miliona ljudi čiji su životi potencijalno ugroženi zbog povećanja nivoa mora.

Izvor: Agencije Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top