MINISTAR ODBRANE CRNE GORE: Vlada neće praviti ustupke oko zakona i neće tolerisati eskalaciju protesta

Sve ovo što se događa u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti preraslo je u politički obračun sa državom i njenim suverenim pravom da uređuje unutrašnja pitanja, kazao je u intervjuu za Pobjedu ministar odbrane Predrag Bošković.

On poručuje da je uprkos tome, Vlada odlučna u namjeri da neće tolerisati eskalaciju protesta i bilo koju vrstu sukoba.

Da li je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori zahtijevala da Vojska Crne Gore bude u pripravnosti ili na bilo koji način angažovana zbog aktuelnih dešavanja i tenzija u zemlji?

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna. Nadležni resori, a tu se prije svega mislim na Upravu policije i njene pripadnike, svakodnevno prate dešavanja i učiniće sve kako bi se svaki građanin, bez obzirana vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost osjećao bezbjedno i svoje dnevne aktivnosti obavljao nesmetano. Shodno tome, aktuelna situacija u zemlji ne zahtijeva angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore, koja obavlja svoje redovne mirnodopske aktivnosti, kazao je Bošković.

Vlada je ponovo pozvala Mitropoliju crnogorsko primorsku na dijalog. Smatrate li da postoji prostor za kompromis? Je li Vlada spremna na ustupke?

-Zakon o slobodi vjeroispovijesti je usvojen i sada slijedi njegova implementacija. Kao što je i više puta rečeno i jasno pokazano, Vlada Crne Gore je uvijek spremna na dijalog. Zakon o slobodi vjeroispovijesti nema za cilj stvaranje podjela, već naprotiv, njime se uklanjaju kulturna i vjerska ograničenja u kojima smo se zatekli, i nastoje se obezbijediti jednaka prava ravnpravno svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

Vlada je već iskazala volju za dijalogom sa MCP, kao i spremnost da se zajednički sagledaju najbolja rješenja za primjenu članova 62-64 Zakona. Spremnost na dijalog je spremnost Vlade da otkloni svaku sumnju MCP oko daljeg korišćenja vjerskih objekata i tu smo uvijek za konstruktivan pristup.

Sa druge strane, nezavisnost Crne Gore, njeno suvereno pravo da uređuje unutrašnja pitanja u skladu sa Ustavom i u korist svih građana Crne Gore su pitanja oko kojih nema kompromisa i po tim pitanjima. Vlada neće praviti ustupke, poručio je ministar odbrane.

Izvor: Pobjeda Foto: In4s.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top