“ČIKAGO NE DA SVETINJE”: Sabor podrške crkvi u Crnoj Gori, episkop Longin poručuje da su američki Srbi “uvijek uz braću”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U subotu 15. februara Eparhija novogračanička i srednjezapadnoamerička na čelu sa episkopom Longinom organizuje Sabor podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, tamošnjem mitropolitu Amfilohiju, episkopima i vladikama Joanikiiju, Atanasiju i Dimitriju, sveštenstvu i vernom narodu u Crnoj Gori pod već svima znanim sloganom “Ne damo svetinje!”

Sabor počinje u 10 časova arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog Save u Libertivilu, koju će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop Longin sa sveštenstvom. U nastavku, od 12 časova služiće se moleban za spas srpskih svetinja u Crnoj Gori pred moštima Svetog Mardarija Libertivilskog, prvog vladike SPC u Americi, koji je rodom iz Lješana (Crna Gora).

UVIJEK UZ BRAĆU: Episkop Longin će služiti liturgiju i moleban na Saboru podrške

Srbi iz Čikaga i okoline su uvijek bili i biće sa svojom braćom u Crnoj Gori. U subotu ćemo, na sveto Sretenje, još jednom iskazati svoju solidarnost na velikom skupu u manastiru Svetog Save u Libertivilu. Pomolićemo se Gospodu kod moštiju vladike Mardarija Uskokovića, da pogleda na našu stranu, pomogne, uteši i zaštiti, poručuje pred skup episkop Longin.

Saboru će prisustvovati i uvaženi gosti iz Crne Gore, izaslanici Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, episkop Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, koji su pre nekoliko dana imali sastanak sa zvaničnicima Stejt departmenta u Vašingtonu, na kome su ukazali na stanje ljudskih prava u Crnoj Gori – poštovanje verskih sloboda, prava na posedovanje imovine, prava na okupljanje i prava slobodnog govora, kao i primere verske, jezičke i nacionalne diskriminacije u toj zemlji.

DIPLOMATIJA U MANTIJI: Episkop Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević u SAD

Oni su u razgovoru sa četiri različita ogranka Stejt departmenta takođe upozorili da novousvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti države Crne Gore, koji “do današnjeg dana izaziva masovne mirne proteste, pravoslavnih vjernika, i srpske i crnogorske nacionalnosti, ali i građana drugih vjeroispovijesti, korjenito i nedopustivo zadire u slobodu vjeroispovijesti, posebno u kolektivnom aspektu”. 

Episkop dioklijski Metodije bio je pre mesec dana žrtva policijske torture, kada su ga tokom protesta na Đurđevića Tari pretukli crnogorski policajci, zajedno sa još dva demonstranta.

Zbog nanesenih povreda završio je na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, odakle je unatoč svemu poslao poruku mira i pokušao da smiri situaciju:

“SAČUVATI MIR”: Episkop Metodije sa VMA tražio smirivanje strasti

– Želim da kažem kako ne osuđujem policiju. Razumijem njihov položaj i svjestan sam da su pod velikim pritiskom da vrše svoju dužnost u ovim teškim trenucima. Ne bih želio da ovaj incident doprinese zaoštravanju ionako napete situacije u Crnoj Gori, izjavio je tada vladika Metodije za Preokret, podvlačeći da je sada “najbitnije sačuvati mir i pribranost”.

NE DIRAJTE SVETINJE: Demonstracije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti na Žabljaku

Posle liturgije i molebana u manastiru Svetog Save u Libertivilu kraj Čikaga biće organizovano i prikupljanje pomoći za mitropoliju SPC u Crnoj Gori.

Izvor: Serbian Times/Antonije Kovačević  Foto: Goran Pikula/Arhiva

Share.

Leave A Reply