INICIJATIVA PREOKRETA: Muftiji Kurtu ulice i trgovi u tri grada u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Ima ličnosti koje u kriznim situacijama reaguju ljudski, nevođeni nikakvom ideologijom osim svog ličnog poštenja. Takav je bio muftija Kurt…”, ovim je rečima prof.dr. Mustafa Šehović udostojio lik i delo Muhameda Šefketa efendije Kurta, tuzlanskog muftije koji je ličnim angažmanom sprečio masakr nad tuzlanskim Srbima na Badnji dan ratne 1942. godine, o čemu je Preokret već pisao.

Naime, nakon što je saznao da Ustaški Tajni odbor za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli planira da minira Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i pobije okupljene vjernike, te nakon toga krene u masovne likvidacije i deportacije u koncentracione logore, muftija je sa grupom uglednih Tuzlaka, muslimana, zatražio hitan prijem kod njemačkog komandanta grada, potpukovnika Wista, i od njega energično zahtevao da spreči pokolj, jer će se u protivnom “svi muslimani pobuniti i pridružiti partizanskim jedinicama”.

SVETAO PRIMER: Muftija Šefket-efendija Kurt sa sinovima, 1915.

Nemci, suočeni sa ovako otvorenom pretnjom, odmah su u centru Tuzle istakli plakat sa upozorenjem da – “Niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi”. Zahvaljujući činu muftije Kurta, u Tuzli do kraja rata nije bilo masovnih zločina, a ovaj događaj je jedan od onih koji su ovaj grad učinili mestom u kome se branio i cenio suživot ljudi drugačijih vera i nacija, čak i kada je taj koncept doživeo krah u čitavoj Jugoslaviji.

Iako je mnogo zadužio srpski narod, punih 78 godina nakon svog plemenitog dela muftija Muhamed Šefket-efendija Kurt nema ulicu, trg, ni spomenik ni u jednom gradu Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

U nameri da ispravi ovu istorijsku i ljudsku nepravdu, naš portal je odlučio da pokrene akciju da muftija Kurt konačno dobije mesto koje mu pripada u koletivnom sećanju ne samo srpskog i bošnjačkog, već i drugih naroda koji žive na ovim prostorima, kao svetao primer čoveka koji je rizikovao svoj život ne bi li spasao živote njegovih sugrađana druge vere, u vreme kada je, kao i danas, takva hrabrost bila redak incident. A što mu je, inače, bila i životna deviza. Naime, govorio je muftija Kurt, a njkegovi Tuzlaci kasnije prepričavali, da je “loš onaj čovjek za koga ne postoji nešto zbog čega je spreman da umre”.

SEĆANJE NE VELIKE LJUDE NE UMIRE: Svojim delom zadužio Srbe, Bošnjake ali i druge

Da bi očuvali sećanje na jednog takvog čoveka odlučili smo da kontaktiramo lokalne vlasti u tri grada u Srbiji, Bosni i Hercegovini (Republici Srpskoj) i Crnoj Gori, sa predlogom da neka od tamošnjih ulica ili trgova dobije ime po muftiji Kurtu. Čast, makar posthumnu, koju je on odavno, još za života, zaslužio.

Veliki pisac Meša Selimović je napisao za muftiju Kurta da je bio dinamičan, neustrašiv i plemenit čovjek, te naveo da je na njegovu dženazu došlo desetak hiljada ljudi, među kojima najviše Srba, seljaka iz okoline Tuzle.

Koliko je zadužio taj narod govori i činjenica da je tada uslišena molba tuzlanskog protojereja Đorđa Jovanovića da na dženazi on bude taj koji će dočekati tabut (sanduk) s efendijinim tijelom i položiti ga u kabur (grob).

ŠKOLOVAN U DAMASKU I ISTANBULU: Muhamed Šefket-efendija Kurt iz mlađih dana

BIOGRAFIJA

Šefket Efendija Kurt je rođen u Mostaru, a odrastao u Travniku gdje je završio osnovnu školu. Studirao je u Istanbulu i Damasku, a po povratku u BiH, radio je u Travničkoj medresi i bio imam Hadži Alaj-begovoj džamiji. Potom je postao muftija banjalučki, a iz Banje Luke je po službenoj dužnosti 1925. godine premješten u Tuzlu.

Tekst: A. Kovačević / V. Bačanović Foto: Twitter, porodica-kurt.com

Share.

1 Comment

  1. Sigurno da treba, ponajpre u Republici Srpskoj, ali ništa manje ne zaslužuje i u Srbiji ulicu. Kako podržati inicijativu, jel ima neka peticija da se potpiše ili nešto slično?

Leave A Reply