“MCP SKRNAVI SAKRALNE OBJEKTE”: Bogdanović optužio Mitropoliju za uništavanje ikona i odnosu prema grobnim mestima dinastije Petrović-Njegoš

Savjestan odnos prema imovini jedan je od temeljnih principa u procesu zaštite kulturne baštine, saopštio  je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. U Bogdanovićevom saopštenju se navodi da su na sakralnim objektima uzrokovana skrnavljenja od strane “njihovih držalaca”.

Kako navodi u saopštenju, “država je do danas nastojala da u najvećoj mjeri ulaže u zaštitu baštine koja je u njenom posjedu. Iz godine u godinu, ta su ulaganja sve veća i danas nema opštine u kojoj nijesmo sproveli brojne aktivnosti na tom planu. No, ima i drugačijih primjera i to baš kada su u pitanju sakralni objekti. Sadašnji držaoci ne samo da nijesu održavali crkve kao dragocjenost našeg nasljeđa, već su direktnim činjenjem pravili nedopustiva oštećenja“, saopštava Bogdanoivć. 

Kako dodaje, veliki je broj primjera devastacije sakralnih objekata.

 “Neprihvatljivo je sa konzervatorskog, ali i sa kulturološkog aspekta, devastirati sakralne objekte probijanjem otvora na freskama sveca kako bi se obezbijedili fizički otvori za instalacije kao što je to rađeno u manastiru u Pljevljima. Nedopustivo je devastiranje i obijanje originalne štukature kako bi se napravio prostor za smještaj unutrašnjeg mobilijara“, navodi se u saopštenju Bogdanovića.

NEPRIHVATIVO POSTUPANJE MCP PREMA CRKVAMA: Ministar kulture Aleksandar Bogdanović

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti obezbjeđuje sasvim drugačiji tretman ovih i sličnih objekata, shodno njihovoj vrijednosti i istorijskom značaju. Već je izvjesno da ćemo za sprovođenje tih mjera izdvojiti znatna budžetska sredstva – a to je i garant da će država adekvatno štititi sakralne objekte”, navodi se u saopštenju Bogdanovića.

On dodaje da je Mitropolija crnogorsko-primorska imala neprimjeren odnos i prema grobnim mjestima dinastije Petrović-Njegoš. 

“Ne treba posjećati kakav je odnos Mitropolije crnogorsko primorske bio prema grobnim mjestima naše dinastije Petrović-Njegoš u Cetinjskom manastiru, koji su bili izloženi potpuno neprimjerenom tretmanu i devastaciji. Ipak, sada možemo posvjedočiti kako je, nakon intervencije Vlade, upravo taj prostor postao kompleks koji nam služi na ponos”, navodi Bogdanović.

“Očuvanje baštine je između ostalog, proces koji počiva i na primjeni odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, zaključio je Boganović u saopštenju. 

Izvor: Vijesti.me Foto: Gov.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top