NATO O LITIJAMA U CG: Sloboda izražavanja važna za svaku demokratiju, sve dok je mirna

Sloboda izražavanja važna je u svakoj demokratiji – sve dok se to radi na miran način, rekli su “Vijestima” iz Sjevernoatlantske alijanse (NATO).

Oni su time odgovarili na pitanje da li prate situaciju u Crnoj Gori, odnosno masovne litije koje se više od mjesec održavaju u znak protesta Mitropolije crnogorsko-primorske nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Vijesti” su pitale da li je NATO obaviješten o dešavanjima u Crnoj Gori, da li prati situaciju, da li smatra da postoji bezbjednosni rizik i kakva je praksa NATO-a kada u državi članici postoji ta vrsta rizika.

NATO se ne miješa u unutrašnje stvari. Sloboda izražavanja važna je u svakoj demokratiji – sve dok se to radi na miran način”, rečeno je juče “Vijestima” iz NATO-a.

NE MEŠAJU SE U UNUTRAŠNJE STVARI: Crna Gora je članica NATO-a od 2017

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da nije tačno da je zbog održavanja litija Crna Gora zvala NATO u pomoć.

“To nije tačno. Crna Gora ima obavezu da razmjenjuje informacije. Ovo (protesti) je zanimljiva informacija koja se ne tiče samo Crne Gore, već se tiče i Zapadnog Balkana. Mi smo tu informaciju kao odgovorna članica NATO-a razmijenili sa Alijansom, ali nije bilo poziva, ni slučajno. Višak očekivanja od EU ni od NATO-a nijesam imao, ali bih volio da vidim, da ove informacije malo prodrmaju i briselsku administraciju i u drugim centrima, da se shvati da vrijeme na Balkanu definitivno ne stoji. Očekivao bih da Evropa shvati da je ovo vrijeme za odlučnu akciju i da ne prima zapadnobalkanske države bez prethodno ispunjenih uslova, ali da svako može da napreduje ako ispuni uslove”, poručio je Đukanović.

Iz Đukanovićevog kabineta juče su ponovili te navode, demantujući pisanje beogradske Politike koja je nezvanično objavila da je Crna Gora raznim kanalima tražila veći angažman NATO-a povodom vjerskih pitanja i da je odbijena.

SAMO RAZMENILI INFORMACIJE: Đukanović nije tražio pomoć

“Obavještavamo javnost da je to još jedna u nizu neistina koje se ovih dana plasiraju iz određenih centara u Beogradu. Nije bilo nikakvog obraćanja NATO-u ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj adresi za bilo kakvim angažmanom u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa samim tim nije moglo biti ni reakcije, o kojoj se spekuliše”, navedeno je iz Đukanovićevog kabineta.

Crna Gora je članica NATO-a od 2017.

Stoltenberg: Sve je više hibridnih prijetnji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je juče da se sve više zemalja članica suočava sa hibridnim prijetnjama, ističući da je NATO tim zbog toga boravio u Crnoj Gori krajem novembra.

“Vidjeli smo da hibridne prijetnje sve više i više postaju realnost za sve više NATO saveznika. To je mješavina prikrivenih operacija, vojnih i nevojnih vidova agresije, sajber agresije protiv NATO saveznika. Na zahtjev Vlade Crne Gore mi smo uputili prvi takav tim u Crnu Goru u novembru. Proveli su tamo nekoliko dana”, kazao je Stoltenberg na konferenciji u Briselu.

Izvor: Vijesti.me Foto: NATO

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top