BiH: SDA ne prihvata ultimatume Dodika i Čovića

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da ne prihvata ultimatum lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da ne nasedaju na Dodikove ucene u vezi sa Ustavnim sudom, praćene lažnim obećanjima”, navedeno je u saopštenju. 

SDA je navela da je Dodik “isti scenario krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije, obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost”. 

Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, ocenili su iz SDA, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. godine do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz RS.

“Odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posledice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano telo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva”, ističe se u saopštenju. 

Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH bi, kako smatraju iz SDA, umesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, što, kako su dodali, SDA neće dopustiti. 

“Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posledice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu”, navodi se u saopštenju.

DODIK: Srpski predstavnici čekaju na izmenu Ustava BiH

Istovremeno, Dom naroda Parlamenta BiH odbio je danas predlog Denisa Bećirovića, iz Socijaldemokratske partije BiH, da se u dnevni red uvrsti „Informacija o antidejtonskim i antiustavnim napadima člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na Ustavni sud BiH, s posebnim osvrtom na ugrožavanje ustavnog poretka i mirovnog procesa u BiH“.

Bećirović je informisao delegate da je u petak ujutro zvanično u parlamentarnu proceduru uputio predlog koji predviđa amandmansku izmenu Ustava BiH, a koji se odnosi na to da Ustavni sud BiH ubuduće ima 12 članova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predlog je da predsednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsedništvom BiH, nakon ovih amandmanskih izmena treba da bira šest članova Ustavnog suda BiH.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata je rekao: „Dok je kluba delegata srpskog naroda u parlamentu, Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda Doma naroda“.

„Ne zato što ne treba o svemu raspravljati, nego što mislim da vaša mržnja s kojom nastupate nije dobra ni za koga u BiH. Morate znati da se u ovom domu i Srbi pitaju koliko se pitaju drugi klub i treći klub“, rekao je Špirić.

Nakon glasanja o predlogu Denisa Bećirovića šest delegata je bilo za, osam protiv i jedan suzdržan, tako da ova tačka nije dobila potrebnu podršku da bude uvrštena u dnevni red današnje sednice. Predstavnici Republike Srpske na nivou BiH odlučili su na sastanku u Banjaluci, 12. februara, da obustave rad u odlučivanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Izvor: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top