NOVI SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE: Obnavlja se i železnički saobraćaj između dva grada

Delegacija Srbije nalazi se u Minhenu, a drugog dana bezbednosne konferencije direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ga očekuje potpisivanje izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

“Kada to jednog dana bude realizovano, doći će do obnove železničke pruge između Prištine, Podujeva i Merdara i dalje prema Nišu. Roba iz centralne Srbije moći će tada mnogo brže da dolazi na Kosovo, kao i putnici”, rekao je Đurić za televiziju Prva. 

On je kazao da će biti potpisano pismo o namerama koje nije pravni akt, već “izraz političke volje da linija bude ustanovljena” i dodao da je danas “veoma važan dan” za bolju saobraćajnu povezanost Beograda i Prištine.

“Veoma smo vodili računa da naši interesi budu maksilmalnmo zaštićeni, da sve bude u skladu s Ustavom i zakonima Srbije”, naveo je Đurić. 

Komentarišući sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela, Đurić, koji je učestvovao u tom razgovoru, rekao je da se delegacija Srbije u Minhenu trudi da predstavi sagovornicima iz međunarodne zajednice “kakva je situacija s kojom se suočavaju Srbi na Kosovu i kakva sve maltretiranja doživljavaju”. 

“Trudimo se da i Grenelu i drugim važnim sagovornicima izložimo i pravni i politički i moralni aspekt situacije”, rekao je Đurić. 

On je kao “veoma značajno” ocenio to što je sa sastanka Vučića i Grenela “otišla jasna poruka” da kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH moraju da budu ukinute i da ne treba da budu zamenjene “nekim novim merama i izmišljenim reciprocitetom”. 

Vučić je sinoć istakao je da je za nas ukidane taksi veoma važno, jer gubimo dosta novca, a samim tim umanjujemo i rast bruto domaćeg proizvoda i sredstva za investicije ili povećanje plata i penzija.

VUČIĆ OČEKUJE NOVE PRITISKE SAD: Nema lakih pregovora

VUČIĆ: “Cilj je da obezbedimo protok robe, ljudi, kapitala i snažniju ekonomiju”

Vučić je, međutim, upozorio da ćemo verovatno i mi imati neki sličan pritisak američke administracije i ponovio da za Srbiju nema lakih pregovora, bez obzira na temu, a da nam je cilj uvek isti – jačanje ekonomije, očuvanje mira i stabilnosti, kao i naših nacionalnih interesa.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da se iza mini Šengena krije namera Srbije da stvori novu Jugoslaviju, Vučić je rekao da kosovski premijer očigledno ne poznaje dovolnjno ni svoju, ni istoriju regiona.

Ne želim da stvaram novu Jugoslaviju jer su nam se i dosadašnje uglavnom obijale o glavu, kazao je Vučić, dodavši da je iza njegove ideje samo želja da se obezbedi veći životni standard za Srbe i sve ostale koji se priključe mini Šengenu.

“Moj cilj je da obezbedimo slobodan protok robe, ljudi i kapitala i snažniju ekonomija svih u regionu, ali u Prištini to, nažalost, ne razumeju”, kazao je Vučić.

TAČI: Prelazimo na nove aranžmane

DANAS SASTANAK KURTIJA I VUČIĆA: Tači najavio nove aranžmane

Predsednik Kosova Hašim Tači je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom u Minhenu, izjavio da će se preći na nove aranžmane nakon postizanja sporazuma o avio-liniji Priština-Beograd.

Tači je pohvalio “novu dinamiku koju podržavaju SAD” i istakao da se “stvari odvijaju tako kako se nisu zamišljale pre dve decenije”.

„Bio je to izuzetno efikasan sastanak, preći ćemo na nove dogovore nakon postizanja sporazuma između Prištine i Beograda. Imaćemo druge obaveze prema železničkoj pruzi. Radićemo kao institucija, da postignemo konačni dogovor kao dve nezavisne zemlje. Kosovo će odgovorno postupiti tokom narednih dana i nedelja i preduzeće akcije koje olakšavaju dijalog. Kosovo će krenuti ka sigurnoj perspektivi i sigurnim koracima da bude deo NATO-a i Evropske unije Aspiracija Kosova je da bude deo NATO organizacije“, rekao je Tači, preneo je portal Kossev pisanje Kohe.

Izvor: N1 Foto: BuducnostSrbije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top