PODGORICA: Vlada crne Gore i Episkopski savjet SPC objavili zajedničko saopštenje

Na poziv predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića danas je obavljen razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kaže se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC, na čelu sa mitropolitom  Amfilohijem (Radovićem), predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne. Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona, nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem.

Također je saopšteno da je današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

SASTANAK TRAJAO PET SATI: Mitropolit i premijer sa delegacijama

Obje strane su, kako stoji u saopštenju, u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima. Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem (Radovićem), predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne. Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem.

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou.

Terkst: Preokret Foto: Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top