SVE OČI UPRTE U ŠABAC I PARAĆIN: Da li će gradonačelnici “slobodnih gradova” bojkotovati izbore

Pre tačno dve nedelje Savez za Srbiju započeo je kampanju bojkota predstojećih izbora, a sada se postavlja pitanje da li će se svi njegovi članovi pridržavati dogovora? Sve oči uprte su u gradove u kojima predstavnici opozicije imaju vlast, a čiji lideri tek treba da se izjasne da li će učestvovati u izbornoj trci na lokalu. Da li bi, u slučaju da pozovu svoje sugrađane na birališta, izdali ideju bojkota?

Da li potpuno ignorisati izbore ili treba napraviti izuzetak na lokalu? Prvi čovek Šapca još nije odlučio, a to će da učini kad u razgovaru sa Šapčanima stvori pravu sliku. Jasno mu je kaže da veliki broj građana koji nisu iz njegovog grada izlazak na izbore vide kao loš potez. 

“Ali, sa druge strane imate građane Šapca, koji smatraju da bi bila izdaja prepustiti grad Šabac organizovanoj mafiji na čelu sa Milanom Ostojićem Sandokanom i njegovom kriminalnom grupom. Ti ljudi, bilo da su profesori, lekari, umetnici, glumci, učenici dakle, svi oni imaju jedinstveno osećanje, to je da i to je ona debata koju imamo ovih dana u Šapcu, a to je da mi treba da branimo osvojenu slobodu”, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U dilemi je i gradonačelnik Paraćina Saša Paunović. Objašnjava, argument opozicije je da mora da se donese kompletna odluka da bi se pokazalo jedinstvo, ali naglašava, deo njegovih sugrađana i saradnika imaju drugačije viđenje situacije.

“I sad vi morate da cenite gde ćete biti izdajjnik, dakle, da li ćete izdati tu javnost koja ima takav stav, dakle ukupna opoziciona ili ćete biti izdajnik ljudi sa kojima ste radili, za koje ste radili. To nisu jednostavne odluke, naravno, i zbog toga jeste ova komplikovana situacija kod nas. Da je to tako jednostavno, mi bismo odavno doneli odluke i bilo bi sve jasno”, rekao je Saša Paunović.

Ukoliko je cilj borba protiv onoga što Srbiju razara, ona se ne može voditi parcijalno, jer svi građani žive u istom ambijentu, jasan je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji se nada da će Zelenović biti istog mišljenja.

“Zašto ne bi bila izdaja građana u Leskovcu, Somboru, Beogradu, ne znam, bilo gde u Srbiji gde opozicija neće izaći na izbore, ako je izdaja građana u Šapcu? Ista je cena nafte u Šapcu, ista je cena struje, iste su plate u Šapcu, isti su mediji nacionalni koji seju mržnju i u Šapcu, kao i u Trsteniku koji će bojkotovati izbore, dakle, nema razlike”, rekao je Aleksić.

Ni Nova stranka još ne zna da li će u bojkot ili na izbore. Izjasniće se kad budu raspisani, ali njen predsednk kaže da ne vidi problem da na izborni megdan izađu svi koji misle da mogu da pobede aktuelnu, lokalnu vlast.

“Pored Šapca se desila, ja mislim, ako se dobro sećam, 1806. godine Mišarska bitka, gde je turski vojskovođa bio skopljak, imao je 60.000 vojnika pod sobom, sa ove strane Srbi su se branili sa sedam hiljada i pobedili. Pa mislim da Šabac i danas ima pravo da se zaštiti od novih kabadahija, od novih sultana ili sigurno autokrata”, rekao je Živković.

Gradonačelnici Šapca i Paraćina osim što dele pritisak da donesu konačnu odluku, dele i stav da je u njihovim gradovima atmosfera za izlazak na birališta povoljnija u odnosu na ostatak države, s obzirom na to da su, kako kažu, u mestima koje vode institucije slobodne, kao i mediji, pa postoji mogućnost za presedan.

Izvor: N1 Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top