BANJA LUKA: NSRS danas raspravlja o 7 zaključaka o budućnosti statusa Republike Srpske u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati 7 zaključaka o kojima će na kraju glasati. Sjednica je sazvana zbog, kako je navela predsjednica RS-a, antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.Kako saznaje Klix.ba ovo su zaključci koje je predložio Milorad Dodik (SNSD) i o kojima će se danas raspravljati u Narodnoj skupštini te na kraju vjerovatno i glasati.

1. NSRS potvrđuje svoju podršku izvornom tekstu Dejtona i Ustava

2. NSRS obavezuje predstavnika RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih i izboru domaćih sudija

3. NSRS zadužuje Vladu RS-a da započne pregovore sa Vladom FBiH u cilju definisanja entitetske granice

4. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da ne učestvuju u donošenju odluka do usvajanja zakona iz zaključka 2.

5. NSRS konstatuje da je RS potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, pa i Aneksa 4 koji je Ustav BiH. NSRS potvrđuje da su Ustavni sud i Visoki predstavnici konstantno kršili Dejton i Ustav i time izmjenili politički sistem

6. NSRS neće prihvatati ni sprovoditi nikakve odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda

7. NSRS traži od predstavnika RS u institucijama BiH da obavijeste o sprovođenju ovih zaključaka

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

U materijalu koji je dostavljen poslanicima uoči posebnog zasjedanja navedeno je da neprovediva odluka Ustavnog suda BiH prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS-a.

Klix.ba/Preokret, Foto: NSRS

Share.

Leave A Reply