PROBNI BALONI ILI…Sergej Šojgu stiže u Beograd, spekuliše se da donosi “Pancir”

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu boraviće 17. februara u zvaničnoj poseti Srbiji. Sa njim će se susresti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa ruskim ministrom odbrane u Srbiju bi trebalo mogao da stigne i prvi deo isporuke od šest sistema za protivvazdušnu odbranu “Pancir”.

Kad god se na crvenom tepihu očekuje ruski ministar odbrane u Srbiji se očekuje i novo oružje iz Rusije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučuć nije prethodnih dana želeo da precizira da li Srbija od Rusije kupuje nešto novo.

“Šojgu ‘donosi’ nešto Srbiji, ali prepuštam njemu da o tome govori. Sa Rusijom imamo izvanredne odnose i te odnose ćemo nastaviti da gradimo. Šojgu je čovek koji mi je rekao: ‘Dobro si uradio sa oružjem za Srbiju’, i kada vam to kaže jedan Šojgu to nama mnogo znači”, kazao je Vučić.

Najveći deo naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije potiče iz Rusije ili je proizveden u Srbiji po ruskoj licenci.

Poslednjih godina intenzivirane su zajedničke vojne vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije.

Karijerni diplomaza Zoran Milivojević smatra da je sasvim vidljivo da je u nekom strateškom smislu planiranja odbrane i daljeg naoružavanja, Rusija na prvom mestu.

“Najavljen je definitivni dolazak ‘Pancira’, verovatno će biti razgovora i o nekim drugim elementima, ali u svakom slučaju, u funkciji strategije i politike Srbije je da nastavi naoružavanje kako bi na ovim prostorim mogla da parira mogućim rizicima i pretnjama”, poručuje Milivojević.

Evropska unija od Srbije neprestano traži izjašnjenje na čijoj je strani, ali Srbija nije do sada dovodila u pitanje odnose prema Rusiji.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin za Šojgua kaže da je čovek koji “iskreno voli” Srbiju. “Dolazi čovek koji Srbiju dobro razume, iskreno voli, koji je uvek izlazio u susret svakom našem zahtevu, koji nam je pomogao bezbroj puta i koji je uvek tu za nas”, naveo je Vulin.

zoran milivojević

Da li će Srbija u tenutku kada situacija u regionu – i u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini – pokazuje da je mir prioritet, tražiti neku vrstu pomoći od Rusije nije poznato, ali poznato je da Rusija neće ostati po strani

“Region ponovo vri i ponovo se vraćamo nažalost na onu tezu da je Balkan bure baruta”, upozorava Zoran Milivojević.

“Očigledne su tenzije i očigledan je interes globalnih sila za ovaj prostor u tom smislu, i ove posete su potvrde ruskog interesa. Imali smo ovih dana sa raznih strana poruke, i od ruskog ambasadora ovde, ali i iz Moskve, da Rusija neće dozvoliti da bude isključena iz kosovskog čvora i da želi da bude uključena na ovaj ili onaj način”, podseća Milivojević.

Osim ruskog ministra odbrane sledećeg meseca na godišnjicu bombardovanja u Srbiju stiže i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: N1 Foto: N1/Wikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top