ČOVIĆ PODRŽAO ODLAZAK STRANIH SUDIJA IZ USTAVNOG SUDA BiH, DODIK SAGLASAN: “Neću da budem grobar Republike Srpske”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ova stranka podržava pristup da državljani Bosne i Hercegovine moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH, te da je došlo vrijeme da strane sudije moraju otići iz te pravosudne institucije.

On je naglasio da u BiH postoji mnogo stvari koje je potrebno reformisati, a jedna od njih je kompletno područje pravosuđa i Ustavni sud.

“Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda. Da bi se to desilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam je potreban konsenzus”, izjavio je Čović za TV Herceg-Bosne.

Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda.

Čović je naveo da je potrebno shvatiti da BiH, ako želi da bude dio evropskih integracija, ne može biti dio protektorata.

Prema njegovom mišljenju, situacija nastala posljednjih dana oko Ustavnog suda BiH, biće motiv da se pokrenu i druge reforme.

“Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH stajaće iza pristupa da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH”, naveo je Čović.

Komentarišući optužbe da zajedno sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom ruši BiH, Čović je naveo da se pozivanjem na poštivanje Ustava BiH nikako ne može rušiti, ali da ima mnogo onih koji žele da je BiH samo njihova zemlja.

“Taj njihov patriotizam i probosanska opredjeljenja su ništa drugo nego brutalno dijeljenje odnosa na način da se ona dezintegriše i ostane pod upravom nekih međunarodnih institucija kako bi se njima olakšalo da dođu do onoga što zovu građanskom zemljom, a tome bi mogli dodavati puno drugih stvari”, poručio je Čović.

Lider HDZ-a je naglasio da BiH može biti samo zajednica ustavno jednaka tri konstitutivna naroda, predstavljena kroz legitimne predstavnike.

DODIK: PRE ĆU SAM POLITIČKI STRADATI, NEGO DA BUDEM GROBAR RS

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na jučerašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta Republika Srpska kazao je da je sa liderima opozicije dogovarao sastanak za četvrtak u Istočnom Sarajevu da bi se, kako je naveo, dogovorili kako će djelovati u institucijama države Bosne i Hercegovine “dok se ne dođe u poziciju da se razgoavra”.

Ja sebe ne smatram ni ludim ni da imam ludačke ideje. Ja ću radije sam politički stradati, ali neću da budem grobar Republike Srpske i ovog naroda. Mektić je već rekao da neće da poštuje ovo. Zašto mi ovdje polemišemo ovoliko sa SDS-om

On je naveo da je liderima opozicije predao njihov zakon od Ustavnom sudu BiH, odnosno promjeni sudija.

“Dobra je stvar, moram i o tome da govorom, što i hrvatski narod i njihovi politički predstavnici su prihvatili da budu dio podrške odlasku stranih sudija. To je jedan kvalitet koji možemo jednostavno da iskoristimo u mjeri, ne da bi bili protiv trećega, ali da veoma jasno manifestujemo da dva konstitutivna naroda imaju primjedbe na jedno pianje. A šta mi ovdje radimo? Neki ljudi su se odlučili da vrše opstrukciju”, kazao je Dodik, te dodao:

“Ja sebe ne smatram ni ludim ni da imam ludačke ideje. Ja ću radije sam politički stradati, ali neću da budem grobar Republike Srpske i ovog naroda. Mektić je već rekao da neće da poštuje ovo. Zašto mi ovdje polemišemo ovoliko sa SDS-om”.

Izvor: N1 Foto: Twitter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top