PARLAMENT BiH: Predstavnici RS predaju zakon o odlasku stranih sudija

Za sudije Ustavnog suda BiH može biti biran samo državljanin BiH sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog renomea, piše u Prijedlogu zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH koji će u parlament BiH uputiti parlamentarci iz Srpske.

U Prijedlogu zakona navedeno je da trojici sudija koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava prestaje mandat okončanjem procedure izbora troje domaćih sudija.

– Sudije koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ostaju na dužnosti do okončanja procedure izbora domaćih sudija – navedeno je u ovom zakonskom rješenju.

Prijedlogom zakona je predviđeno da će izbor domaćih sudija koje će zamijeniti strane biti obavljen tako što jednog bira Narodna skupština Republike Srpske, a dvoje sudija Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, piše Euroblic.

U obrazloženju Prijedloga zakona navedeno je da su ustavni osnov za njegovo usvajanje odredaba Ustava BiH u kojima je navedeno da bi troje sudija koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon više od pet godina trebalo birati na drugačiji način.

Parlamentarna skupština BiH ni nakon 15 godina nije usvojila zakon kojim će na drugačiji način biti propisan izbor troje sudija od proteka tog roka, pa je stoga bilo potrebno donijeti ovaj zakon. Procesna nadležnost Parlamentarne skupštine BiH je utvrđena u Ustavu BiH – navedeno je u obrazloženju.

NSRS: Prethodno doneli zaključke

Kada je riječ o razlozima za donošenje zakona, predlagači smatraju da je neuobičajeno u komparativnoj ustavnosti da najviši sud jedne zemlje ima sudije strane državljane i da je okončanje te prakse nužno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela.

– Kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud BiH bi trebalo da predstavlja instituciju u kojoj je državni suverenitet BiH najviše došao do izražaja. S ciljem dodatnog jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda, kao i savjesnog, nepristrasnog i profesionalnog rada sudija, jedan od razloga ima za cilj da se u Ustavnom sudu BiH strane sudije zamijene domaćim kako bi jačale domaće institucije, a što je obaveza BiH u procesu evropskih integracija – piše u obrazloženju.

Za sprovođenje ovog zakona, navedeno je u obrazloženju, u budžetu institucija BiH nije potrebno obezbijediti dodatni novac jer se i sada u budžetu Ustavnog suda BiH izdvajaju sredstva za plate i naknade međunarodnih sudija.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać smatra da bi se prijedlog zakona mogao naći u proceduri već za nekoliko dana, navodeći da su sa predstavnicima HDZ-a BiH ranije usaglašeni principi ovog zakona.

– Ovaj zakon ne treba miješati sa potrebom donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH jer on definiše samo odlazak stranih sudija i imenovanje domaćih sudija umjesto njih – istakla je Bursaćeva.

Obaveza usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH proizilazi iz zaključaka koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila glasovima vlasti i opozicije na posebnoj sjednici održanoj u ponedjeljak, 17. februara.

PREDSJEDNIŠTVO BiH: Danas sjednica, Dodik bojkotuje odlučivanje

Inače, za danas je zakazana sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine i to će biti prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

DODIK TRAŽI ODLAZAK STRANIH SUDIJA: Traži izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u medijskim istupima najavio je da predstavnici RS-a u državnim institucijama neće učestvovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Tim zaključcima obavezani su predstavnici RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dnevni red današnje sjednice Predsjedništva BiH na zvaničnoj web stranici nije objavljen, ali kako mediji u RS-u javljaju, Dodik je najavio da će zatražiti raspravu o navodnoj odgovornosti Željka Komšića zbog imenovanja novog stranog suca kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava, jer Dodik tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Član Predsjedništva iz Republike Srpske tvrdi da je Komšić prešutio drugoj dvojici članova da je od Evropskog suda za ljudska prava dobio pismo u kojem se traži mišljenje Predsjedništva BiH u vezi imenovanja nove sutkinje u Ustavni sud.

Tako je RTRS objavio da im je iz Kabineta Milorada Dodika potvrđeno da su tek krajem januara informisani o imenovanju nove sutkinje.

Tim povodom zatražili smo komentar Kabineta Željka Komšića.

“Sva tri kabineta u isto vrijeme su dobila pismo. U Dodikovom kabinetu ne čitaju”, rečeno nam je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, posljednja sjednica Predsjedništva BiH održana je 3. februara prije nego je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se tiče pitanja državne imovine.

Iz Predsjedništva je također najavljeno da će se po završetku sjednice medijima obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ranije izjavio da zaključci NSRS-a ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo jer BiH funkcionira na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protivustavnih zaključaka NSRS-a.

Izvor: Vijesti.ba/Klix.ba Foto: Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top