NA POMOLU NOVA UNIJA: Mađarska hoće tri ex-YU države u savezu naroda srednje Evrope

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mađarski premijer Viktor Orban u svom godišnjem obraćanju naciji svrstao je Srbiju među države s kojima je njegova zemlja pronašla zajedničke temelje i gradi saveze, objavila je Politika. List navodi da je Orban imenovao prijateljske susedne zemlje, a to su Slovačka, Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Politika podseća da je Orban, obraćajući se “umornoj briselskoj eliti”, istakao da je “istorija ponovo dala narodima srednje Evrope šansu da izgrade novi savez, utemeljen na njihovim nacionalnim interesima”, koji bi im omogućio da se brane od pretnji sa Istoka i Zapada.

Nasuprot federalističkom principu gradnje EU, mađarski premijer smatra da Evropa treba da se gradi na osnovama nacionalnih suverenih država.

Priča o uspehu svakog naroda u usponu počinje jačanjem samopoštovanja, a lično samopoštovanje građana zemalja u nevolji može se vratiti samo uz samopoštovanje svoje nacije. Vraćanje nacionalnog samopoštovanja ključ je, stoga, uspona naše nacije”, rekao je Orban.

Politika piše da je Orban i ranije koristio slogan američkog predsednika Donalda Trampa prilagođen domaćim potrebama, ali je tokom njegovog godišnjeg obraćanja, održanog u nedelju 16. februara, rečenica “Mađarska na prvom mestu” dobila značenje programskog koncepta.

List ocenjuje da su Orbanove izjave u skladu s njegovim političkim programom da se nametne kao lider centralne i istočne Evrope, koja, osim Višegradske grupe, obuhvata širi prsten država ranije nazvanih hrišćanskim demokratijama.

Ocenivši da je poslednja decenija predstavljala deset najuspešnijih godina u poslednjih stotinu godina mađarske istorije, Orban je istakao da je, pošto je Međunarodni monetarni fond “poslao kući”, otvoreno 850.000 radnih mesta, da su uređene finansije zemlje i da se krenulo ka ponovnom ujedinjenju nacije.

Da je mađarska Vlada slušala savete MMF, ležala bi u bolničkom krevetu, iz nje bi visile cevčice MMF-a i Brisela s dugovima, dok bi slavina za dug bila u rukama Džordža Soroša”, rekao je Orban.

Izvor: Politika Foto: European People’s Party

Share.

Leave A Reply