SLOBODAN BLAGOVČANIN: Draga Ferisa, glavu gore, uznemirila ih je tvoja dobrota

Povodom napada na pokrivenu devojčicu Ferisu, učenicu devetog razreda osnovne škole u Srebrenici, pored imama Ahmed ef. Hrustanovića i direktora humanitarne organizacije “Dobro” Adnana Delića, koji je javnost BiH obavestio o čitavom slučaju, na vršnjačko nasilje odreagovao je i mladi aktivista i projekt menadžer u Omladinskom resursnom centru Tuzla Slobodan Blagovčanin.

“Draga Ferisa,

Pročitah status gospodina Adnana Delića iz Srebrenice o prostačkom ponašanju tvojih vršnjaka. Stegnu se nešto u meni i pomislih na sve meni drage ženske osobe, pa odlučih da ti pišem i dam podršku. Ali i da ti se izvinem, mada od mog izvinjenja i nemaš neke „vajde“ – ali da znaš da nisu svi Srbi isti. Ma na kraju krajeva, želim da znaš da je svako od nas čovjek prije svega, a tek onda heroj ili kukavica.

Odsustvo reakcije građana u Srebrenici nakon sramotne proslave Badnje večeri, kakve bi se svaki Srbin trebao postiditi, dijelom je inspirisalo i tvoje vršnjake da naprave ovaj kukavičji čin.

Nakon toga smo vidjeli, da roditelji svjesno zanemaruju svoju djecu u odgoju. Vidjeli smo da su djeci toliko mozak isprali, da se ponose ubicama i saradnicima okupatora u Drugom Svjetskom ratu.

Slobodan Blagovčanin

Svjedočimo i da nas političari u izbornoj godini na sve načine razdvajaju i spominju ratove i nasilje. Živimo laži, koje nas dijele.

U takvom svijetu, dijete koje nema obrazovane i pametne roditelje – nema ni mogućnost da se zdravo razvija.

Ti se heroino mala sigurno sada pitaš – „Pa šta ovo ima veze sa mnom. Zašto me je njih 10 okružilo. Zašto im je smetala moja marama?“

Sa razlogom se pitaš i ja ću ti reći da ovo nema nikakve veze ni sa tobom, a ni tvojom maramom.

Od tvojih vršnjaka se, nažalost, kriju mnoge istine iz prošlosti i sadašnjosti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Odgajaju ih osobe, koje bi nakon ovakvih slučajeva u normalnim državama, odgovarale za nebrigu i fašistički odgoj. Vode ih „čike“ bez ideje, koje od njih jedino mogu napraviti KUKAVICE. Znaj da oni nisu obični nasilnici, već KUKAVICE!

Nažalost, to je naša realnost i svakodnevnica u kojoj živimo. Međutim, ne mora biti takva zauvijek.

Zamisli samo koliko je tvoja marama snažna i koliko se plaše tvoje pameti i dobrote, da ih je moralo biti 10 da te okruže i pokušaju da se bore sa tobom. I zato nemoj da te plaše!

Ima li kraja strašnim vijestima iz Srebrenice!?Danas je u gradu presuđenog genocida napadnuta pokrivena učenica…

Posted by Adnan Delic on Thursday, February 20, 2020

Dokle god ponosno nosiš svoju maramu, znaj da će širom ovog svijeta biti ljudi koji će ti pomoći da je odbraniš i sačuvaš!

Ako možeš – oprosti kukavicama, ali nemoj zaboraviti! Njihov nacionalizam će ih skupo koštati. U godinama kada su trebali biti konstruktivan dio zajednice – oni su bili kukavice. Mali fašisti.

Zato draga Ferisa, glavu gore i ponosi se svojom majkom koja te odgaja da ne mrziš! Budi ponosna na svoju maramu i nikada, ali nikada ne dopusti više da kukavice nanesu zlo.

P.S. Ukoliko ovo čita neko od roditelja, koji je odgojio nekog od malih fašista – nije kasno da im ponudite zdravo razmišljanje i ljubav. Nije kasno da se izvinite Ferisi, što niste znali objasniti da marama je čast, ljubav i nečiji identitet – a ne provokacija!

Braćo, naša je veličina u poštovanju i pomaganju svih! Ne brukajte nas k’o Boga vas molim.

Piše: Slobodan Blagovčanin Foto: Privatna arhiva/Facebook

1 thought on “SLOBODAN BLAGOVČANIN: Draga Ferisa, glavu gore, uznemirila ih je tvoja dobrota”

  1. Брука и срамота!Служите се свим средствима да злочине над србима сакријете.Зна се добро ко је злочинац а за такве нема мјеста ни живота ту.Тражили сте своју републику и идите тамо.Р.С.је само за србе!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top