VUČIĆ O SISTEMU “PANCIR”: Uvođenje sankcija Srbiji bilo bi besmisleno

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komntarišući dolazak iz Rusije prvog dela sistema odbrane “Pancir”, da to snaži Srbiju, ali i da će pojačati i pritiske na Srbiju.

Upitan da li bi SAD, zbog naoružavanja iz Rusije, mogle da uvedu neku vrstu sankcija Srbiji, Vučić je rekao da je to besmisleno jer je javno govorio o “Panciru” i da smatra da se upozorenje na moguće sankcije nije odnosilo na “Pancir”, već na raketni sistem S400. Moguće je, kako dodaje, da upozorenja sa zapada dolaze da ne bi bilo nastavka kupovine snažnijeg naoružanja.

Vučić je za TV prva rekao da se čak i ako bi bile uvedene „te sankcije bi se odnosile na ljude, a ne na zemlju“ i dodao da ne očekuje da će do toga doći.

NE OČEKUJE SANKCIJE: Ali pritisak ipak postoji

Prema rečima predsednika, sistem “Pancir” služi za gađanje dronova, krstarećih raketa, bombardera ili niskoletećih aviona. Kako je kazao, radi se o skupom, ali izuzetno vrednom oružju.

Vučić je istakao da ovo oružje Srbiju čini jačom, našu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju.

“Srbija je našla novac za nabavku ovog sistema, a da ne ugrozi visinu javnog duga”, istakao je Vučić.

Komentarišući pitanje bivšeg glavnokomandujućeg američkih kopnenih snaga u Evropi generala Frederika Bena Hodžisa „protiv koga se Srbija naoružava“, Vučić je rekao da Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali da će Srbija zadržati pravo da kao nezavisna i suverena zemlja donosi odluke koje su u njenom najboljem interesu.

“Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji

“Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji”, rekao je Hodžis za Glas Amerike.

Vučić je na Hodžisovo pitanje odgovorio:

„Uzećemo u obzir primedbe i nastavićemo da radimo šta je najbolje za našu zemlju. Važno je da budemo snažni zato što ne postoji onaj ko bi voleo da vidi Srbiju, snažnijom i jačom nego što je danas, a mnogi bi želeli da je vide uniženom, mnogo manjom i neupotrebivo slabijom. Govorim i o regionu i o drugima“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je odluku da kupi „Pancir“ doneo tokom posete Rusiji kada je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji mu je predložio kupovinu „Pancira“ zato što se on „pokazao u stvarnom sukobu u Siriji kao najdelotvornije oružje“, kao i da je novac za kupovinu pronađen a da nije ugrožavana visina javnog duga.

„Za pet, šest godina drastično ćemo da podignemo borbenu gotovost naše armije. Ovi protivvazdušni sistemi su izuzetni za gađanje dronova što je suština ratovanja u savremenom svetu“, rekao je Vučić.

On je rekao i da „Srbija jedina u regionu ima ovo odbrambeno oružje i da to doprinosi vojnoj neutralnosti i suštinski snaži političku poziciju Srbije“.

Izvor: Danas/N1/Tv Prva Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Share.

Leave A Reply