BAHATI MINISTAR PROSVETE ŠARČEVIĆ: Odbio da odgovori na pitanje, vređao novinare i gurao mikrofon (VIDEO)

Ministar prosvete ponovo vređa novinare. Uoči konferencije na niškom Univerzitetu, na kojoj je inače govorio o obrazovanju i vaspitanju dece, Mladen Šarčević napao je novinare N1 i Južnih vesti posle pitanja o troje niških dekana, koji su i dalje na funkcijama, iako je Agencija za borbu protiv korupcije predložila njihovu smenu.

Spreman za novinarska pitanja – tako je delovao ministar prosvete uoči predstavljanja okvira za izradu “Strategije obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine” za oblast predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta dece.

Vrlo brzo se pokazalo da nije tako – čim su ga novinari pitali kako to da je troje dekana državnog Univerziteta u Nišu i dalje na funkcijama, iako je utvrđeno da su kršili zakon.

Prvo je pokušao da izbegne odgovor. “Mora da znate da smo mi mukom teškom, izmenama i dopunama Zakona o visokom, uspeli da ugradimo taj mehanizam”, počeo je Šarčević.

Na insistiranje novinara i ton se pooštrio.

N1: Zašto nemamo odgovore ni iz Ministarstva, ni iz Rektorata?

Šarčević: Ja vam kažem, i onda sam rekao, mi kad smo doneli zakon, od tog časa to važi. Znači, gde god se desi slučaj. Sad trenutno ispitujemo Veterinarski u Beogradu.

N1: Da, ali ovo mnogo dugo traje. Obećali ste kada ste bili prošle godine u Nišu…

Šarčević: Nisam vam ja obećao… Ljudi, ‘ajde da vam ja nešto kažem. Ako sam proverio sa više… Nemoj da budete ‘navalantni’, nećete dobiti odgovor nikad više (…) Ajde, završena konferencija!

Ali nije završen i napad na novinare koji su i dalje pokušavali da dobiju odgovor. Reporterki Južnih vesti i reporteru N1 poručio: “Pa, dobili ‘bi’ odgovor da ste normalni, a niste”.

Šarčević: Šta stavljaš (mikrofon)? (gura mikrofon) Zašto mi gurate to u oči? Ajde sklonite to (gura mikrofon ponovo) da ne bude da sam ja siledžija, ako ste Vi. Sramota, bre, ljudi, gde ste naučili to? Pa, šta opet snimate?

N1: Snimamo…

Šarčević: Šta snimaš?

N1: Vas.

Šarčević: Ajde snimi sebe…

Potom je ušao u salu Univerziteta u Nišu i govorio o obrazovanju i vaspitanju najmlađih.

Za dekane tri fakulteta u Nišu je, podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila niz počinjenih prekršaja, od sukoba interesa, nepotizma, do zloupotrebe položaja. Šestog juna 2019. bio je u Nišu, između ostalog, da bi sa rektorom o tome razgovarao. Tada je obećao: “Mislim da ćemo vrlo brzo imati razrešenje ove priče… Za nedelju dana.”

Ni skoro 35 nedelja kasnije, iz Ministarstva prosvete javnosti nije saopštena zvanična odluka, a “princip ćutanja” primenio je i Rektorat Univerziteta.

Izvor/Foto: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top