KORONAVIRUS, POČEO LOV NA PROFIT: Apoteke Sarajevo 3,5 puta povećale cene zaštitnih maski

Jedan od glavnih nalaza lijeve kritike kapitalizma jeste u tome da on neprestano proizvodi krize i živi od nastalih kriza. One mogu biti globalne, ali se podjednako slikoviti primjeri mogu pronaći i na manjim lokalnim krizama. Trenutna velika kriza koja zaokuplja svijet jeste pojava virusa COVID-19, ili poznatiji naziv – Koronavirus.

Kriza je uvijek dobrodošla kapitalizmu da pokaže svoje izrabljivačko i nehumano lice, a bjelodane dokaze imamo i u Bosni i Hercegovini.

Tako su Apoteke Sarajevo, vođene DF kadrom Nedimom Hreljom, iznenada podigle cijenu zaštitnih maski sa 2,2 KM na čak 7,6 KM, iako su to jednostavne i jeftine uvozne maske. Time se u kriznom vremenu stvara ekstra profit iskorištavajući paniku ljudi i opravdanu brigu svakog čovjeka za zdravlje.

Ovako u praksi izgleda slobodno i deregulirano tržište u kojem živimo, a koje ima brojne apologete u BiH, koji čak zagovaraju još veću deregulaciju tržišta.

I dok u svojim govorima preferiraju  govoriti samo o porezima i državnom nametu, uvijek i poslovično zaboravljaju spomenuti slučajeve poput ovog uz poneka opravdanja razvijanja konkuretnosti, koja će navodno smanjiti cijene.

Istina je drugačija, jer će i u svijetu po istom principu kapitalizam iskoristiti krizu za stvaranje profita, a već se najavljuju i skupe vakcine za bolest koja ima izuzetno malu stopu smrtnosti i to za ljude starije dobi sa već postojećim zdravstvenim problemima.

Koronavirus, kao i bilo koja druga kriza, očima kapitalista je prilika za profit. Ljudski životi samo su sporedne stvari u neprestanom procesu uvećanja bogatstva povlaštene klase.

Izvor: Prvasmjena Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top