AMFILOHIJE: “Ovi u Crnoj Gori ponašaju se gore od lenjinista i staljinista, ali ima nade – razgovaramo sa Evropom i Amerikom”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije otkrio je da razgovaraju sa Evropom i Amerikom, te da se i oni čude i traže da se pitanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti rješava dijalogom.

“Zabrinjava me to što je Vlada Crne Gore povukla zakon za majke, a nijesu smjeli. Mada to znači da mogu da povuku zakone, a Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji treba da povuku i promjene ne žele, već ga se drže kao pijan plota”, dodao je on na današnjoj konferenciji za novinare.

On je izrazio čuđenje kako Vlada nije sazvala ekspertske komisije i timove, a njihovi predstavnici izjavljuju da neće povući zakon.

“Imam još nade, jer razgovaramo i sa ovima iz Evrope i Amerike i oni se čude i traze da se to pitanje rješava dijalogom. Vrijeme je da se nasilje prekine i da budemo demokratska zemlja, a ne demonokratska”, kazao je Amfilohije.

Mitropolit Onufrije: Crkve da ugode bogu, a ne čoveku

Mitropolit u Kijevu Onufrije je kazao da “nema potrebe da postoje neke paralelne grupe”. 

“Želje pojedinih ljudi da imaju svoju crkvu nije ozbiljan argument da se formirala bilo kakva crkva”, kazao je mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini. 

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je priznao autokefalnost Pravoslavne crkve u Ukrajini koju predvodi mitropolit Epifanije i optužio Rusiju za taj raskol jer je ukinula suštinski autonomiju Ukrajinske pravoslavne crkve.

Na pitanje čija je crkvena imovina u Ukrajini Onufrije je odgovorio da je Ruska pravoslavna crkve do revolucije imala veliku imovinu.

“To je bila zemlja, kompleksi hramova i manastira, razne škole vjeronauke domovi za djecu i stare. Poslije revolucije sve je nova vlast nacionalizovala i do danas to nije vraćeno crkvi. Ogroman dio imovine koju sada imamo je vlasništvo drzave. Hramovi koji su sagrađeni nakon nezavisnosti Ukrajine oni su vlasnistvo parohija. A stara istorijska zdanja, prije revolucije, jos nijesu vraćeni. Nadamo se da će to da se desi, zato sto Ukrajina želi da uđe u Evropsku uniju, a u skladu sa zakonima EU, crkvi treba vratiti imovinu”, kazao je Onufrije.

Amfilohije je ponovio da se “ovi u Crnoj Gori ponašaju gore od lenjinista i staljinista”.

Onufrije tvrdi da Pravoslavna crkve u Ukrajini nema kanonsko rukopoloženje i da zato ne mogu da je nazivaju crkvom.

“Naša je dužnost da poštujemo vjeru i da je ispovijedamo a ne da stvaramo tzv. crkve koje će da ugode čovjeku a ne bogu” rekao je Onufrije odgovarajući na pitanje da li smatra da bi se u Crnoj Gori mogao desiti scenario kao u Ukrajini.

Izvor: Vijesti.me Foto: MCP

Share.

Leave A Reply