MUHAMED KOVAČEVIĆ: Otvoreno pismo Fikretu Prevljaku i deset pitanja koja vrijede zatvora

PITANJE BR.6: Da li je istina da si 22.aprila 1993. god. na lokalitetu poljoprivrednog instituta u Butmiru, u društvu tadašnjeg komadanta bezbjednosti 104 viteške motorizovane brigade, Vahida Alađuza, naredio Feridu Deliću zvanom Feđa, da sa dva hica u prsa i jedan u čelo likvidira Milana Krstića, zatvorenika i logoraša iz Silosa?

Potpuno svjestan činjenice da živimo u nepostojećoj pravnoj državi, gdje ovakva vrsta pisanja direktno ugrožava moju ličnu sigurnost, ali i sigurnost moje porodice, ipak ne mogu, što zbog kućnog odgoja, što zbog ličnog gađenja prema sistemu vrijednosti koji ti predstavljaš, da odolim a da ti ne napišem ovo otvoreno pismo.

Prije svega, želim ti čestitati na pobjedi u trci za mjesto predsjednika Kantonalnog odbora Sarajevo u tvojoj stranci SDA. Iskreno se nadam da nisi morao da kupuješ kantonalne odbornike, za razliku od općinskih, koji su ti na takav način dali mjesto presjedavajućeg općinskog odbora Ilidža. Uistinu si vrlo popularan, kada moraš kupovati i plaćati ljude da te vole i cijene.

Moram priznati da je čudan osjećaj pisati ti ovo pismo. Da je ovo normalna država ti bi odavno bio u zatvoru, a ti eto postade „najutjecajniji“ Bošnjak u kantonu Sarajevo. Zato je tebi prirodno da sada budeš važan i vlast. Da odlučuješ ko može dobiti zaposlenje, a ko tender. Pošto si se po mojim saznanjima napljačkao para, za razliku od tvog kolege Amira Zukića, ti ne uzimaš mito za tu uslugu, a poslove završavaš telefonom.

ZAKLINJEM SE DA ĆU GOVORITI ISTINU I SAMO ISTINU: Fikret Prevljak, prvi čovek SDA u Kantonu sarajevo

Oprostit ćeš mi što te neću nazivati generalom. Taj epitet zaslužuju da nose ljudi koji su u ratu oslobodili neku teritoriju, dok si ti uspio da u ratu izgubiš teritoriju koju si branio. Zbog toga ću ja tebe da zovem tvojim primarnim i prijeratnim zanimanjem – policajac kerovodac, ili, narodski rečeno – kerovođa. Iskreno smatram da je to jedina oblast u kojoj si se potpuno ostvario. Jer, nakon što si uspješno savladao dresuru četveronožaca, odgojio si i solidan broj dvonožaca, koji obituju u komociji tvog čmara, a nerijetko mi pošalju i prijeteću poruku na Facebook ili na telefon.

Čak si me i ti lično indirektno prozvao na prošlogodišnjoj manifestaciji obilježavanja dana 104 viteške motorizovane brigade (što se jasno vidi na slijedećem video materijalu od 16 minute…

PROZIVKA NOVINARA: Poslušajte govor Fikreta Prevljaka od 16.minuta

…govoreći kako kaljam ugled i pišem loše o brigadi. Smatram da to nije pošteno, jer, naravno, nije istina. Stoga ću kao diplomirani novinar, te dijete roditelja veterana, koji su bili pripadnici 104 viteške motorizovane brigade, i kao neko ko je i sam cijelo ratno djetinstvo proveo u sarajevskom naselju Hrasnica, koje je bilo pod tvojom komandnom zonom odgovornosti, iskoristiti priliku i ovaj momenat kada si, kao što rekoh, postao „najznačajniji“ Bošnjak u kantonu Sarajevo, da ti javno postavim slijedeća pitanja:

  1. Da li je istina da si učestovao u pljački policijskog skladišta u Krteljima krajem Marta 1992 godine sa osobom po imenu Mirko Bunoza zvani Hakala? Da li ste koristili tamić Ć. Lokvančića da prevezete luksuzne automobile preko rijeke Željeznice?
  2. Da li je istina da si izvršio bombaški napad na kancelariju predsjednika Teritorijalne Odbrane, sa ciljem ubistva predsjednika Teritorijalne odbrane i načelnika ratnog predsjedništva općine Ilidža, rahmetli Huseina Mahmutovića?
  3. Da li je istina da si samovoljno planirao i naredio napad na FAMOS i u smrt odveo 32 mladića samo zbog činjenice da je E. Kahvić zvani Elja, imao bolju organizaciju pljačkanja i izvlačenja komponenti iz kruga fabrike FAMOS?
  4. Da li je istina da za vrijeme dok si bio komadant 104 viteške motorizovane brigade, sa sjedištem u sarajevskom naselju Hrasnica, nisi ništa preuzeo u vezi procesuiranja odgovornih za silovanja i ubistva nebošnjačkog stanovništa u sarajevskim naseljima Hrasnica, Sokolović Kolonija i Butmir? A koji su bili pod tvojom zonom komandne odgovornosti….
SVEDOČENJE: Originalna izjava Sofije Kapor, Srpkinje silovane od strane pripadnika vojne policije Sokolović kolonije dana 8.avgusta 1992.godine

5. Da li je istina da si 04.oktobra 1992.god. dopustio bjektvo iz Hrasničkog zatvora Mirku Bunozi zvanom Hakala, nakon što je ovaj izvršio ubistvo Nijaza Tabaka 13. 06. 1992.god. u naselju Donji Kotorac?

6. Da li je istina da si 22.aprila 1993. god. na lokalitetu poljuprivrednog instituta u Butmiru, u društvu tadašnjeg komadanta bezbjednosti 104 viteške motorizovane brigade, Vahida Alađuza, naredio Feridu Deliću zvanom Feđa, da sa dva hica u prsa i jedan u čelo likvidira Milana Krstića, zatvorenika i logoraša iz Silosa? 

7. Da li je istina da si policijskom motorolom naredio likvidaciju Abdulaha efendije Kubata i trojice Arapa 30.januara 1994 god. na planini Igman?

8. Da li je istina da je jedan pripadnik tvoje brigade odbio tvoju naredbu i nije htio da puca u hodžu i Arape? A da je drugi pripadnik tvoje brigade pucao na hodžu i Arape?

RATNI DANI: Fikret Prevljak na terenu sa komandantom Unprofora

9. Da li je istina da si u toku rata u naselju Hrasnica imao kontrolu nad firmom „Begler-beg“, koja se bavila švercom humanitarne i nabavne robe, te da si „svoju“ robu, preko ratnog  tunela DB kojeg si u potpunosti kontrolisao, ubacivao u opkoljeno Sarajevo, prodavajući je po cijeni 5 do 15 puta većoj od nabavne?

10. Da li je istina da si blizak rođak Bakira Izetbegovića? Pa ti je zbog toga ovaj prvo ozbezbjedio fakultetsku diplomu, a zatim te promovisao na funkcije u stranci i izvršnoj vlasti, za koje svi znaju?

I za kraj te želim pitati da li si popio kafu sa državnim tužiocem Vladimirom Simovićem?

Priča se, naime, da će se tužilac Simović ove godine konačno smilovati i završiti istragu protiv tebe. Istragu koja obuhvata sva ova pitanja koja sam ti ja ovako javno postavio. Nadam se i iskreno vjerujem da će se ta nerazumno duga istraga u tvom slučaju konačno okončati, i da ćeš konačno završiti tamo gdje si odavno trebao da budeš – u zatvoru!

S poštovanjem

Novinar Muhamed Kovačević Foto: AP / Faktor

1 thought on “MUHAMED KOVAČEVIĆ: Otvoreno pismo Fikretu Prevljaku i deset pitanja koja vrijede zatvora”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top