“CODE ROCK”, KLINCI KOJI VRAĆAJU NADU: Imaju po 12 godina i drugačiji su od svojih vršnjaka (VIDEO)

Šta slušaju današnja djeca, ko su im muzički idoli i kako muzički pravci kojima su izloženi danas utječu na formiranje njihovih ličnosti, pitanja su kojima bi se trebalo baviti društvo. U moru savremenih trendova i virtuelne stvarnosti pravo osvježenje dolazi iz Tuzle. Čine ga dječaci iz benda Code Rock koji sviraju i pjevaju nešto sasvim drugačije za svoju generaciju.

Imaju po 12 godina, učenici su osnovne škole. Kada nisu u školi i na treninzima, vježbaju u bendu koji postoji godinu dana. Sviraju neke od najvećih rock hitova.

“Ja sam počeo svirati gitaru prije dvije godine. U bendu sviram solo gitaru. Volim svirati gitaru jer me to opušta”, rekao je gitarista Bakir Kalesić.

“Bas gitara je drugačija. Ona ima četiri žice, može imati i šest. Ima deblje žice, ima magnete, kroz vrat ide jedna deblja žica kako bi je čuvao jer je teška”, pojasnio je Zlatan Kovačević, bas gitarista benda.

Iako su to još uvijek djeca, vješto rukuju muzičkim instrumentima.

“Ovo je tom jedan, tom dva, tom tri, doboš, fus, kreščinela, čajnečinela, rajt činela, bas i bubanj se sastoji od opne u koju udaram”, pojasnio je Vedad Glumčević, bubnjar Code Rocka.

A prvi rezultati su već vidljivi kroz pjesmu “Vrba“ koju su snimili kao i spot na šta su jako ponosni.

“Pjesma je nastala kao šala između mene i nastavnika na jednom času. Tekst smo pisali nastavnik i ja, a pomagali su i ostali članovi benda oko pjesme i muzike”, rekao je Faris Hadžić, pjevač benda.

“Ni neki veliki ne uspiju da naprave pjesmu, a mi smo je već ovako mladi napravili i snimili”, rekao nam je bas gitarista Kovačević.

Za razliku od svoje generacije, ova djeca slušaju neku drugu vrstu muzike i zbog toga su često predmet iščuđavanja za okolinu.

“Slušamo svi Metallicu, Slipknot, AC/DC, a svi vježbamo kod kuće, a jednom sedmično imamo probe ovdje”, kazao je Kalesić.

“Prije su govorili kako oni mrze rok i da ne vole tu muziku. Kada smo napravili pjesmu, počeli su me cijeniti”, kazao je Hadžić.

“Kada nas trojica prolazimo kroz školu i četvrti član benda koji ne ide s nama u školu, djeca se jednostavno iznenade jer oni uglavnom slušaju neke repere poput Jale, Bube, Devito“, ispričao je Glumčević.

A o odlikama ove male vesele skupine, najbolje znaju oni koji rade s njima i razvijaju im sluh za muziku te pripremaju nove pjesme.

“Odlikuje ih njihovo drugarstvo, iskrenost, volja prema muzici. To je najbitnije kod djeteta da probudite to, da zavoli insturment, da zavoli da svira. Dobit ćete neki feedback taj što trošite vrijeme s njim, na neki način će vam vratiti. Poslušat će, napravit će nešto, bit će inovativan. To je bitno kod djece da se to pobudi”, pojasnio je Edin Imširović iz Udruženja Akustikum.

Kako su nam ispričali, ljubav prema ovoj vrsti muzike naslijedili su uglavnom od roditelja. A za sve ostalo, pobrinuli su se oni sami ne dozvoljavajući da rok izumre među mladim naraštajima.

Izvor/Foto/Video: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top