NEMA RASKOLA U SRPSKOJ CRKVI U AMERICI: Patrijarh Irinej i vladike “raskolnici” potvrdili jedinstvo, skupa donose novi Ustav

Vanredni Sabor Srpske pravoslavne crkve u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi koji je juče održan u Klirvoteru na Floridi, a kojim je predsedavao Patrijarh srpski Irinej, okončan je bez medijski najavljivanog raskola, smena i sukoba. Desilo se upravo suprotno – donešene su odluke koje potvrđuju jedinstvo SPC u Beogradu i njenih eparhija na američkim kontinentima.

Iako su u proteklih pola godina, tačnije od Crkvenog Sabora u Čikagu, na kome su vladike SPC u Sjedinjenim Američkim Državama izmenile nekoliko stavki Ustava SPC u Americi, između ostalog i svoje ime, od strane režimskih medija u Srbiji nazivani “raskolnicima” i “separatistima” i optuživani da pokušavaju da odvoje tri eparhije iz sastava SPC u Beogradu i pripoje ih Vaseljsnskoj patrijaršiji u Carigradu, pokazalo se da te optužbe nisu imale utemeljenje. O tome govori i jučerašnji epilog…

TRESLA SE GORA, RODILA SE ODLUKA

U odluci Sabora SPC na Floridi, koja sadrži četiri stavke, prvo se navodi da SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, “radi uklanjanja svih nesporazuma, ponovo potvrđuje svoje nerazdeljivo i nesumnjivo unutarnje jedinstvo i naglašava da je bila i ostala kanonski i jerarhijski sastavni deo autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve, sa sedištem u Beogradu”.

PARAF NA ZAJEDNIČKU ODLUKU: Patrijarh i vladike potpisima zaključuju Sabor

Episkopski savet SPC u Americi je još ranije saopštio da usvaja odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda od 25. septembra 2019. godine po kojoj se „stavljaju van snage sve odluke Crkvenog sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj i Južnoj Americi…koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području“.

Patrijarh i episkopi su se složili da pitanje teritorijalnog ograničenja Ustava spada u isključivu nadležnost Episkopskog saveta i Svetog Arhijerejskog Sabora te je odlučeno da Episkopski savet usaglašenu verziju dostaviti Svetom Arhijerejskom Sinodu za Sveti Arhijerejski Sabor na konačno odobrenje.

Episkopski savet će o ovim odlukama zvanično izvestiti sve crkveno-školske opštine i sve crkvene jedinice na području Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi.

BEZ TENZIJA IZA ZATVORENIH VRATA

Sabor, kome je osim vladika američkih, Longina, Irineja i Maksima, te vladika kanadskog Mitrofana i buenosajresko-srednjejužnoameričkog Kirila, prisustvao i vladika šumadijski Jovan kao predstavnik Svetog Sinoda, protekao je bez tenzija, u pomirljivoj atmosferi, kako saznaje Preokret iz dobro obaveštenih izvora iz Klirvotera.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej stigao je u Ameriku 27. februara a na aerodromu u Tampi (Florida), svečano ga je dočekao protojerej Milan Jovanović sa parohijanima crkve Svetog Đorđa u Klirvoteru.

SVEČANI DOČEK: Otac Milan Jovanović dočekao patrijarha sa srpskom decom sa Floride

Patrijarh je, kako je poručeno, došao da kao poglavar SPC razveje glasine o navodnom nejedinstvu i podelama u našoj Crkvi na severnoameričkom kontinentu. Te glasine su mesecima širili tabloidi i žuta štampa po Srbiji, očigledno instruirani od strane krugova koji su pokušali da klanovski razbiju jedinstvo SPC.

To se na kraju nije desilo, a na Saboru u Floridi pale su maske malobrojnih klevetnika koji su mesecima trovali javnost vestima o navodnoj izdaji. Pokazalo se da radi o samo trojici sveštenika.

Patrijarh će u SAD boraviti do 5. marta 2020. godine, a u nastavku posete obići će parohije u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Patrijarh u SAD: Susret sa veteranom kraljeve vojske i priznanje za episkopa Longina

U petak, odmah po dolasku na Floridu, patrijarh se susreo sa Nikodijem Mihailovićem (90), veteranom srpske kraljevske vojske u otadžbini. Potom je u crkvi Sv. Save u St. Petersburgu dočekan od vernika kojima se obratio.

DOLAZAK SA MISIJOM : Patrijarh i vladika Jovan po sletanju na aerodrom U Tampi

U popodnevnim časovima patrijarh Irinej se sastao sa članovima Episkopskog saveta za Severnu, Srednju i Južnu Ameriku. Tom prilikom razmotrena su aktuelna pitanja u vezi sa unapređenjem crkvenog života u Americi. Pod njegovim predsedavanjem, Episkopski savet je doneo važne odluke koje je podneo Saboru na usvajanje. Crkveni sabor je aklamacijom primio tu odluku kao svoju.

Sledećeg dana, u subotu, u crkvi Sv. Georgija u Klirvoteru služena je Sveta Liturgija koju je predvodio Patrijarh Irinej uz sasluženje svih episkopa, i preko stotinu sveštenika, i uz učešće mnogobrojnog vernog naroda, posle čega je usledio vanredni Crkveni sabor čije na kome su donešene gorepomenute odluke.

35 GODINA SLUŽBE: Vladika Longin dobio panagiju za vernu arhijerejsku službu

Povodom 35-godišnjeg jubileja arhijerejske službe episkopa Longina, Patrijarh je u ime svih prisutnih arhijereja slavljeniku poklonio ”panagiju” i poželeo mu mnogo godina uspešnog arhipastirskog služenja Crkvi i srpskom rodu.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Serborth.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top