AFERA “ASIM” DOVELA U PITANJE NOVU VLADU U SARAJEVU: Ko će zamijeniti “Glumca” i “Cvrleta”?

Nakon što se sinoć zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara oglasio povodom afere “Asim” u pitanje je došlo i uspostavljanje nove Vlade u Sarajevu.

Naime, Čampara je među četiri tačke odnosno četiri prioriteta koja je stavio pred rukovodstvo svoje stranke naveo i to da dva predložena ministra iz SDA, koja se spominju u snimku, ne mogu biti ministri u novoj Vladi Kantona Sarajevu, jer su predstavljena kao dužnici Asimu Sarajliću, potpredsjedniku SDA i šefu Kadrovske komisije.

“Oni se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja “prvim do Bakira” i koji tvrdi da ministri moraju raditi po njegovom nalogu. Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili “sluge” pojedincima”, bio je jasan Čampara.

To znači da Čampara, kao zastupnik SDA u Kantonalnoj skupštini, definitivno neće dići ruku za imenovanje Emira Hadžihafizbegovića koji je kandidat za ministra kulture i za Senada Hasanspahića koji je trebao postati ministar za boračka pitanja.

Upravo su preko “Glumca” (Emir Hadžihafizbegović) i “Cvrleta” (Senad Hasanspahić) šef Kadrovske komisije SDA Asim Sarajlić i zastupnik Sabahudin Delalić u objavljenom snimku obećavali “završiti” zaposljenje supruge delegata koji je trebao zauzvrat glasati za Fikreta Prevljaka, a ne za Semira Efendića na unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Sve navedeno znači da su pred rukovodstvom SDA jako turbulentni dani s obzirom da je za naredni utorak (3. mart) zakazana sjednica Kolegija Skupštine KS na kojoj je planirano imenovanje nove Vlade.

Istovremeno, na toj sjednici će se naći i Prijedlog Budžeta KS za 2020. godinu, Zakon o njegovom izvršavanju što znači da će biti upitno i daljnje finansiranje službenika na budžetu Kantona Sarajevo.

To znači da ukoliko SDA veoma brzo ne sredi situaciju u svojim redovima na pomolu će biti nova kriza u Kantonu Sarajevo što bi moglo dovesti do nove raspodjele snaga što bi u konačnici pod veliki znak pitanja moglo dovesti i formiranje novog saziva Vlade.

Opcija koju SDA ima pred sobom, a koja je trenutno i najizglednija, jeste zahtjev za odgađanjem sjednice u srijedu kako bi uspjeli “smiriti” Čamparu i pronaći nova dva imena umjesto Hadžihafizbegovića i Hasanspahića.

Kao što se i moglo pretpostaviti u prvim trenucima nakon što je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio audiosnimak, jedna afera u SDA bi mogla proizvesti mnoge unutrašnje probleme u ovoj stranci. U šta bi sve moglo kulminirati, u ovom momentu se samo može nagađati.

Ukoliko rukovodstvo SDA ne odgovori pozitivno na četiri stavke koje Čampara smatra nužnim za izvršiti postavlja se logično pitanje da li bi to mogli izazvati dodatno nezadovoljstvo kod dugogodišnjeg visokog funkcionera ove stranke što bi moglo voditi ka tome da i on krene svojim putem mimo SDA. Jedan takav primjer je Elmedin Konaković, a nakon posljednjih dešavanja daleko od slične odluke nije ni Semir Efendić.

Za kraj treba napomenuti da je za utorak zakazana i sjednica Kolegija SDA na kojoj će se raspravljati o eventualnim sankcijama za aktere snimka odnosno smjenama na stranačkim funkcijama. Iduće sedmice trebao bi zasjedati i Etički odbor SDA koji će se također odrediti o ovoj aferi.

Izvor: Klix.ba Foto: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top