INTERVJU, DARKO RUNDEK: Svijet može spasiti samo humana i duhovna revolucija, preokret!

Ne jedem meso ni mliječne proizvode, kompostiram organske otpatke, uzgajam dio hrane u svom vrtu i općenito jedem lokalne organske proizvode, izbjegavam putovanja avionom, vozim auto na plin samo kad treba nešto prevesti, inače koristim bicikl i javni prijevoz i pokušavam doprinjeti svijesti o situaciji u kojoj se nalazimo

Pored toga što je u svom osnovnom esnafu, muzici, stvaralački aktivniji nego ikad, Darko Rundek je možda i najaktivnija i najglasnija javna ličnost sa prostora bivše Jugoslavije kada je u pitanju očuvanje životne sredine i zemlje, onakve kakve smo je nasledili od predaka i od kosmosa.

Aktivan je u protestima koje organizuju ekološki pokreti, snima aktivističke spotove sa decom, na svakom koraku propagira zdrav život, što vrlo dobro znaju njegovi prijatelji na Fejsbuku, koje svako malo obraduje ponekim snimkom na kome sadi biljke, bavi se reciklažom ili sprovodi eko-misije, od Pariza, preko Brača, do Durmitora. Takođe, osvedočeni je vegan i za to ima, kako smatra, jaku i dvojaku argumentacijuindustrija proizvodnje mesa i mleka je najveći trovač planete, a životinjama se tom prilikom nanosi bol, čime se remeti ravnoteža u svemiru.

Zato i nisam imao dilemu oko toga kojom temom da počnem ovaj intervju…

Ličnost 2019. po izboru Time magazina je Greta Tunberg, reklo bi se da je ekologija ponovo u modi, ali nekako se ne vide konkretni pomaci. Kako si ti doživeo tu pompu koja se napravila u jednom trenutku, je li to bio samo marketing ili se stvarno nešto dešava na tom planu?

-Stvarno je čudesno da djevojčica koja sama štrajka protiv praksi koje dovode do klimatskih promjema, koje pak ozbiljno ugrožavaju odrasle godine njene i njenih vršnjaka, za nešto više od godinu dana drži govore u Evropskom parlamentu, američkom senatu, Ujedinjenim narodima…Klimatske promjene se već osjećaju i to je tek početak. Ako se ne desi neko čudo, nastavi li ljudski svijet funkcionirati ovako kako sad funkcionira skori kolaps je neizbježan. Gretin glas se daleko čuo i bio jasno argumentiran i uvjerljiv, ali izgleda da se ništa ne mijenja sve dok korporacie ne prepoznaju u tome neki profit, a kako je trka za profitom i dovela svijet na rub kolapsa, ne vjerujem da ta logika može pomoći. Nužna je humana i duhovna revolucija, preokret, jelte.. 

Sadnja

Crtica iz našeg bračkog vrta

Posted by Darko Rundek (Official) on Sunday, September 8, 2019

Izgleda da se ništa ne mijenja sve dok korporacie ne prepoznaju u tome neki profit, a kako je trka za profitom i dovela svijet na rub kolapsa, ne vjerujem da ta logika može pomoći

Koliko čovek, pojedinac, zaista može da učini nešto kad naspram sebe ima tu silnu mašineriju koja prlja li, prlja?

-Historiju su stvarali čvrsto uvjereni pojedinci i male grupe koje su širile svoj utjecaj. Kada bismo, na primjer, povjerovali Greti i vodećim naučnicima, pa svi danas prestali jesti meso i koristiti jednokratnu plastiku, – industrije koje to proizvode jednostavno bi stale i odmah bi u atmosferi bilo 30% manje stakleničkih plinova, vratile bi se šume, mora opet prodisala, itd.

Sačuvajmo Durmitor

Sačuvajmo Durmitor

Posted by Darko Rundek (Official) on Friday, August 9, 2019

Šta ti konkretno činiš sa tvoje strane?

-U svemu što radim – pijem, jedem, putujem – provjeravam može li se činiti sa manje utroška energije, sagorijevanja, eksploatacije, mučenja i patnje, a više respekta, pažnje, ljubavi i suosjećanja. Ja, konkretno, ne jedem meso ni mliječne proizvode, kompostiram organske otpatke, uzgajam dio hrane u svom vrtu i općenito jedem lokalne organske proizvode, izbjegavam putovanja avionom, vozim auto na plin samo kad treba nešto prevesti, inače koristim bicikl i javni prijevoz i pokušavam doprinjeti svijesti o situaciji u kojoj se nalazimo.

Video sam da si nedavno postao i modni dizajner, izbacio si na tržište veganske cipele. Kako je došlo do toga, gde se prave, od čega, objasni mi to malo? Jel mogu negde da se kupe…

-Te cipele proizvodi češka firma Ahinsa i mogu se naručiti preko interneta, a ima ih i po dućanima internacionalno. Ponudili su mi da dizajniram jedan model koji bi nosio moj potpis. Nosim ih zadnjih nekoliko tjedana sa velikim zadovoljstvom. 

Ahinsa

Stigle su nam veganske cipele!

Posted by Darko Rundek (Official) on Monday, February 17, 2020

Te cipele proizvodi češka firma Ahinsa i mogu se naručiti preko interneta, a ima ih i po dućanima internacionalno. Ponudili su mi da dizajniram jedan model koji bi nosio moj potpis.

Video sam jedan snimak u kome sadiš nekakvo drveće (nešpule) uz podtekst kako će ti trebati hlad jednog dana kada zbog globalnog zagrevanja prosečna temperatura bude 50-60 stepeni Celzijusa. Ti se baš spremaš za ono najgore?

-U ovom trenutku to je jedino razumno što bi itko trebao raditi, jer kad bi i danas postigli karbonsku neutralnost, kumulativni efekt dosadašnje koncentracije CO2 bi trajao još barem deset godina. To nisu nužno očajnički potezi, nego i prilika da preispitamo svoje mehaničko funkcioniranje i radujemo se novim rješenjima.

Nešpule

Posted by Darko Rundek (Official) on Wednesday, February 19, 2020

Postoje oprečne teorije o zemljinom zagrevanju…Dok jedni tvrde da je reč o opasnom i nepovratnom procesu, drugi kažu da je to samo jedna faza u upside-down zemljinom bitisanju. U šta ti veruješ?

-Vjerujem da ljudski rod ubrzava prirodne procese pa priroda nema vremena za prilagođavanje, pa izumiru vrste i drastično se smanjuju populacije drugih bića.

Video sam na Fejsu da gajiš povrće i voće u svom vrtu u Parizu, a i u vikendici na Braču. Šta sve imaš od biljki i kako na tebe utiče taj poljoprivredni angažman, psihofizički?

-Maslina, boba, raznih kupusnjača, paradajza, paprika, patlidžana, tikvi, luka, začinskih biljaka… Bolje je reći mi jer to sve ne bi bilo moguće bez Sande (Hržić, Darkove životne saputnice, prim.aut.). Poljoprivreda je zdrava za duh i tijelo 🙂

Prelazimo na muziku…Imaš nekih tri, četiri… ne znam više ni koliko bendova u kojima sviraš. Neki promene bubnjara pa ne mogu da se sastave par godina…Kako ti podnosiš tu konstantnu promenu svog stvaralačkog okruženja, tu cirkulaciju energije…?

-Ne izgleda mi da je toga toliko. Sa Andrejom i Ftičekima svira ista ekipa sa kojom sam snimio album na kojem uglavnom ja pjevam, u free-impro Cul-de-Sacu je također pola Ekipe, a koncerti i album sa Jazz orkestrom HRT-a jesu nešto skroz drukčije, ali meni prirodno blisko… Sve to skupa doživljavam kao varijacije jedne iste muzikalnosti.

ŽIVOTNI SAPUTNICI: Darko Rundek i Sanda Hržić

Kako se osećaš kad kreneš autoputem ili avionom iz Pariza, pa onda stigneš u Zagreb, produžiš na more, pa preko Srajevo i Kragujevca dođeš u Beograd. Jel osećaš te granice, ili i dalje to doživljavaš kao jedan geografski i duhovni toponim?

-Granice doživljavam kao administrativne check-pointe na jedinstvenom planetarnom prostoru i ništa više od toga, 

Kako danas doživljavaš pojam Jugoslavije, nakon svega što se desilo?

-Ne poistovjećujem se ni sa jednom nacijom. U ime ove ili one nacije učinjeno je mnogo više zla nego dobra.

Reci Ne! – Darko Rundek i zbor ZbrKu

🎬🎤 Darko Rundek (Official) i zbor ZbrKu rekli su NE plastici za svakodnevno bacanje! Poslušaj pjesmu i reci i ti NE, potpiši peticiju – act.gp/NecuVrecu ✍

Posted by Darko Rundek (Official) on Monday, July 22, 2019

Redakciju su sačinjavali nezavisni novinari iz svih zaraćenih država. Kako smo emitirali 24/24 bilo je i puno muzike koju smo birali Vedran Peternel i ja. Oko nas su plovili ratni brodovi, nadlijetali borbeni avioni i nagledali smo se raznih morskih životinja….

Kako si se osećao i o čemu si razmišljao kada si u predvečerje rata u Ex-YU krstario Jadranom i sa piratske radio stanice pokušavao da emituješ pozitivne signale ka zemlji kojom se već širio miris baruta? Ispričaj mi tu priču, kako je do toga došlo, koja je bila ideja, kako se sve završilo? 

-Taj je pothvat organizirala EU iz humanitarnih fondova, sa idejom da je pravo na objektivno informiranje temeljno ljudsko pravo i potreba. Redakciju su sačinjavali nezavisni novinari iz svih zaraćenih država. Kako smo emitirali 24/24 bilo je i puno muzike koju smo birali Vedran Peternel i ja. Mi smo radili i džinglove, špice i radiofonsku igru “Planet Ear” u kojoj smo uživali jer smo obojica radiofonski zaljubljenici. Oko nas su plovili ratni brodovi, nadlijetali borbeni avioni i nagledali smo se raznih morskih životinja….

U ovim našim zemljama sve je manje naših ljudi, naročito mladih, koji idu u svet u potrazi za nečim što im ove zemlje ne nude… Političke elite to izgleda ne zabrinjava, stiče se utisak kao da priželjkuju takav scenario…Kako ti to vidiš?

-Meni nije škodilo živjeti 20 godina u Francuskoj i proputovati pola svijeta pa možda neće ni njima. 

Vino

Kako kupiti vino, a ne razbiti poslije butelju u kontejneru za staklo? Odgovor: Ponovo je napuniti.

Posted by Darko Rundek (Official) on Monday, December 9, 2019

Globalna slika sveta sve više liči na uzburkano jezero koja se sa Istoka preliva na Zapad. Siromašni odlaze kod bogatih koji su stotinama godina pljačkali resurse siromašnih. Evropa i Amerika se pune migrantima, sudaraju se kulture…Kuda to vodi i kako misliš da će se završiti taj proces? 

-Ili kao prosvijetljeno globalno selo ili kao krajevi svih velikih civilizacija do sad. Što vi mislite, i u kojem smijeru djelujete?, pitanjem završava ovaj intervju Darko Rundek.

Pa, lepo, neka onda njegovo pitanje bude za sve nas…

Dakle, šta Vi mislite i kako djelujete?

Razgovarao: Antonije Kovačević Foto: Facebook/Darko Rundek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top