PAPA FRANJO TESTIRAN NA KORONAVIRUS: U Hrvatskoj deveti slučaj zaraze, Grna Gora spremno očekuje KOVID19

U Hrvatskoj je potvrdjen deveti slučaj zaraze koronavirusom i to kod vozača koji je odlazio po robu u zahvaćena područja u Italiji, saopštila je jutros hrvatska služba civilne zaštite.

U saopštenju se ne navodi odakle je zaražena osoba, ali regionalna N1 televizija precizira da je reč o Varaždinu.

Od preostalih obolelih, tri osobe su iz Zagreba, a petoro iz Rijeke, i svi su blisko povezani.

Prvi zaraženi u Zagrebu bio je od 19. do 21. februara s devojkom u Milanu na utakmici Lige prvaka, dok je prvi oboleli u Rijeci muškarac koji radi u Parmi u Italiji.

Svi oboleli su pod zdravstvenim nadzorom.

U SRBIJI NEMA ZARAŽENIH COVID19 VIRUSOM

MASKA I PRANJE RUKU: Standardne preporuke za sprečavanje širenja infekcije

U Srbiji nisu registrovani slučajevi koronavirusa (COVID-19), a do utorka u osam časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 45 osoba koje su boravile na području prenosa virusa ili su imale simptoma infekcije disajnih puteva, objavilo je Ministarstvo zdravlja na stranici covid19.rs.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Od poslednjeg izveštaja objavljenog juče u 18 časova do jutros u osam časova nije bilo uzoraka testiranih na Covid-19, navedeno je u saopštenju.

U svetu je do 2. marta prijavljeno ukupno 89.068 obolelih od infekcije koronavirusom (COVID-19), uključujući 3046 smrtnih ishoda.

U Evropi je registrovano 2212 potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom i to u: Italiji (1689), Francuskoj (130), Nemačkoj (129), Španiji (83), Ujedinjenom Кraljevstvu (36), Švajcarskoj (24), Norveškoj (19), Austriji (14), Švedskoj (14), Holandiji (13), San Marinu (8), Hrvatskoj (9), Grčkoj (7), Finskoj (6), Danskoj (4), po tri obolela u Azerbejdžanu, Češkoj Republici, Gruziji, Islandu i Rumuniji, Belgiji (2), Rusiji (2), a po jedan oboleli u Jermeniji, Belorusiji, Estoniji, Irskoj, Litvaniji, Luksemburgu, Monaku i Severnoj Makedoniji.

U Crnoj Gori nema zaraženih od koronavirusa, ali je rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije koronavirusom od juče je visok, te da se može očekivati u narednim danima.

To je saopštio ministar zdravlja Kenan Hrapović i poručio da nema razloga za paniku i da su sve aktivnosti države usmjerene na pravovremen odgovor na epidemiološku situaciju sa kojom se suočava planeta.

Osim NR Кine, slučajevi COVID-19 su registrovani u ukupno 64 zemalje i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu, navodi se u saopštenju.

PAPA TESTIRAN NA KORONAVIRUS

Papa Franjo ima prehladu, ali se preventivno testirao na koronavirus.

PAPA FRANJO NEMA KORONAVIRUS: Peventivno testiran zbog prehlade

Talijanske novine Il Messaggero pišu da je papin test bio negativan i da nije zaražen koronavirusom, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da za sada nema komentara na tu vijest. Papa Franjo zbog prehlade je otkazao većinu audijencija prošli tjedan.

Prvi put u svom papinstvu otkazao je i korizmenu duhovnu obnovu s višim vatikanskim dužnosnicima.

“Nažalost, prehlada će spriječiti moje sudjelovanje ove godine. Pratit ću ih iz rezidencije”, rekao je.

Ovaj 83-godišnji Argentinac nema dio jednog plućnog krila. Uklonjeno mu je u njegovim dvadesetim godinama u Buenos Airesu, nakon bolesti.

Izvor: Agencije/Reuters Foto: Reuters, Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top