INTERVJU, DAMIR NIKŠIĆ: Sada, bez imalo sumnje, znamo da su SDA političari obični prevaranti i kriminalci

Damir Nikšić je bosanskohercegovačkikonceptualni umjetnik. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo. Od samog početka svoje karijere je politički angažovan. Političku karijru započeo je kao poslanik SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, da bi, razočaran partijskom politikom, donio odluku da postane nezavisni poslanik. Za Preokret govori o šaradi u kantonalnoj skupštini, prilikom smjene aktuelne vlade, kada su kandidati za ministarske funkcije, u 15 minuta mijenjali nacionalni identitet kako bi popunili mjesta rezervisana za predstavnike srpskog naroda.

Nakon ove jučerašnje šarade u sarajevskoj Kantonalnoj skupštini, nisu li obesmišljeni svi postulati na kojima je bazirana BiH?

Naravno da svaka stranka nastoji doći na vlast svim raspoloživim političkim i demokratskim sredstvima tumačeći “pravila igre” onako kako to njoj odgovara. Radi toga postoji višestranačje, da jedni druge drže na oku. Ali uvjerenje koje još uvijek prevladava u našem društvu jeste da nema efektne politike i stabilne države bez jake i dominantne stranke.Takvo uvjerenje rezultira hegemonijom i totalitarnim diktaturama “iz najbolje namjere”, ili “patriotizma”.

Definitivno smo ušli u novo doba u kojem su sve karte na stolu i kada su svilene rukavice skinute. Daleko je bolje nego prije kada su, samo za insinuacije da bi sve moglo biti upravo ovako kako jeste, prijetili tužbama za klevetu i sl

Taj scenario smo gledali u SKS. U Sarajevu se SDA smatra i osjeća “pobjedničkom” i dominantnom partijom koja sebi može dozvoliti štošta “na svom terenu”, a to je Sarajevo u kojem se ponaša kao domaćin svima ostalima (u političkom i svakom drugom smislu), što je pogubno za Sarajevo kao glavni grad BiH, a time automatski i za BiH. Besmislena, tj. “nazor” i “u hodu” smišljena bošnjačko-bosanska etno-građanska nacionalistička patriotska platforma sa koje djeluje sebično-interesna koalicija Izetbegović-Radončić-Komšić je pokazala svoju glavnu “fušersku” odliku na jučerašnjoj sjednici. To je “šupljak s predumišljajem” u kojem svaki dan otkrivamo dodatne i neplanirane šupljine tako da se pred našim očima pretvara u “šupljak iz nehata”.

Treba li da reaguje Ustavni sud?

Koliko ja shvatam Ustavni sud može samo dati mišljenje i sugestiju i zamoliti da se nešto ne ponovi. Ustavni sud nema poluge kojima bi nametnuo svoje odluke.

Da li su ovakve stvari, pogotovo i “Afera Asim” u konačnici, dobre, jer  ogoljavaju besmislenost sistema u kojem pravila postoje samo da bi se kršila?

Definitivno smo ušli u novo doba u kojem su sve karte na stolu i kada su svilene rukavice skinute.

Daleko je bolje nego prije kada su, samo za insinuacije da bi sve moglo biti upravo ovako kako jeste, prijetili tužbama za klevetu i sl. Sada znamo da se, bez imalo sumnje, radi o običnim prevarantima i kriminalcima. Izgubilo se to neko strahopoštovanje koje je postojalo prije, taj jaz između njih i nas, političara i obične raje.

Da li je, ne smiješno, nego, iskoristimo engleski pridjev, potpuno HILARIOUS činjenica da novopostavljeni premijer Kantona Mario Nenadić mora objašnjavati da nije fikus. Šta to, dođavola znači?

Ko o čemu – politička marioneta o nestranačkom statusu.

Na koliki vremenski rok procjenjujete opstanak ove vlade, šta će biti ovakvi potezi?

Ne znam. Ja sam u fazi u kojoj ne želim ni znati ni nagađati. Ima ko voli pogađati kako će se film ili utakmica završiti. Ja trenutno nisam ni nestrpljiv, a niti zajedljiv. Jednostavno želim uživati u predstavi.

U Sarajevu se SDA smatra i osjeća “pobjedničkom” i dominantnom partijom koja sebi može dozvoliti štošta “na svom terenu”, a to je Sarajevo u kojem se ponaša kao domaćin svima ostalima (u političkom i svakom drugom smislu), što je pogubno za Sarajevo kao glavni grad BiH, a time automatski i za BiH

Ja bih da se zavalim u fotelju sa kesom kokica i da gledam na šta će to sve. Previše sam se potrošio brinući se za prošlu vladu tako da se želim malo odmoriti od te vrste napetosti.

Kako procjenjujete da će završiti kriza u SDA, da li slijedi raspad vladajuće stranke?

Ne vjerujem da će se raspasti i ispuhati kao Silajdžićeva stranka, ali ni to, kad bi se desilo, nije rješenje. Sav taj kadar će se preliti u druge, nove stranke, ribrendirati se (kako se to kaže) – i opet sve po starom, samo novi logo.

Vi ste nedavno osnovali Pokret zelenih, da li s njim idete na izbore?

Ekološki slobodarski pokret. Da. Idemo na lokalne izbore. U tome je poenta – uzeti ono što nam kao slobodarskoj ljevici ideološki pripada, a to je lokalna samouprava.

Razgovarao: Vuk Bačanovič, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top