REAGOVANJE KOJE “POLITIKA” NIJE OBJAVILA: Oktroisani pravnik na džombastom terenu

Kada je u beogradkoj Politici od 03.03.2020 objavljen tekst protojereja Velibora Džomića Kako je odbačen prvi „oktroisani” ustav u istoriji SPC, odlučio sam kao novinar koji je pratio cijeli nesporazum između Patrijaršije i episkopija SPC u Americi napisati adekvatno reagovanje kojim bi se razjasnile i ispravile očigledne netačnosti tog teksta. To sam i učinio, te sam ga uredno poslao na službeni e-mail v.d. glavnog i odgovornog urednika Žarka Rakića. Nakon izostanka odgovora i čekanja od 3 dana, gospodina Rakića sam pokušao kontaktirati telefonom i putem vibera, ali kako, ponovo, nisam dobio povratnu informaciju da li će reagovanje biti objavljeno ili ne, to tekst , u integralnom obliku, objavljuje Preokret.

Osvrt na tekst protojereja-stavrofora Velibora Džomića pod nazivom „Crkveno-pravna analiza izmena i dopuna Ustava SPC u Severnoj i Južnoj Americi 2019. godine”

Velibor Džomić slovi za poznavaoca srpske crkveno-pravne teorije i prakse, crkvenog ustava i savremenog crkvenog zakonodavstva. To je dijelom i zbog toga što je doktorirao 2012. godine na Pravnom fakultetu  Kragujevcu. Treba istaći da su dvojica članova komisije za odbranu njegove teze, mentor prof. dr Nenad Đurđević i prof. dr Srđan Đorđević, optuženi su u aferi „Indeks” za prodaju ispita, a potonji je i kum protojereja Džomića.

Utoliko i ne predstavlja iznenađenje što se o. Velibor Džomić, kao stručnjak takvog kapaciteta, osvrnuo na izmjene i dopune Ustava SPC u Sjevernoj i Južnoj Americi koje su se pojavile kao odštampana radna verzija tokom ljeta 2019. godine. Njegova analiza predloženog ustava je zasnovana na veoma zanimljivim i kreativnim, ali ne i toliko tačnim uvidima.

Kroz cjelokupnu Džomićevu analizu provlači se jedna vrlo problematična stvar koja potpuno oslabljuje njegovu ukupnu argumentaciju.

Polazna pretpostavka „analize” protojereja Džomića je zasnovana na pogrešnom podrazumjevanju. Džomić podrazumjeva da su Episkopi u SAD proklamovali novi Ustav i počeli da ga primjenjuju prije nego što je on odobren. Ovo je potpuna neistina.  Velibor Džomić je za tu pretpostavku osnov imao u neprovjerenim izvorima, kao što i sam priznaje. Osnovna greška u njegovoj analizi leži u činjenici da ustav na koji se on kritički osvrće nije ni od koga zvanično proglašen kao novi i važeći ustav.

Naime, u SPC u Americi i dalje važi Ustav koji je odobren 2007. a zvanično proklamovan 2008. godine. Na Crkvenom saboru jula mjeseca 2019. godine u Novoj Gračanici prisutnim sveštenicima i delegatima je predstavljena radna verzija dopunjenog i jedinstvenog izdanja Ustava, Opštih pravila i Jednoobraznih pravila i uredaba. Julski Crkveni sabor nije donio nikakvu odluku oko novog ustava. Cjelokupan problem o. Džomića je u tome što je on apriori (zdravo za gotovo) usvojio jedno netačno mišljenje i na tom mišljenju izgradio potpuno nevalidnu argumentaciju sa pogrešnim zaključcima.

U tom smislu, Džomiću bi vrlo koristile sljedeće informacije:

Prvo, ni prije ni poslije julskog Crkvenog sabora 2019. godine do danas, episkopi u SAD nisu objavili ni jednu zvaničnu, pismenu odluku koja glasi da Episkopski savjet zvanično proglašava nevažećim stari Ustav iz 2008. godine. Oni takođe ni jednom zvaničnom ni nezvaničnom odlukom nisu proglasili da na snagu stupa novi ustav.

Drugo, radna verzija ažuriranog i odštampanog Ustava iz 2019. godine nikada nije predstavljena kao odobreni novi Ustav i ne postoji nijedan zvanični akt kojim se proglašava da on stupa na snagu kao jedini važeći ustavni dokument. Razlog tome je očigledan: srpski episkopi nisu nedoučeni pa da ne znaju da je Sveti Arhijerejski Sabor glavni i nezaobilazni korak ka usvajanju ili neusvajanju svakog novog ustava.

Razlozi koji su o. Velibora Džomića naveli da zaključi da su episkopi proklamovali NOVI Ustav i da je on već stupio na snagu su različiti i zasnivaju se na poluinformacijama (ili dezinformacijama) koje je dobio od ljudi koji nisu prisustvovali ni Crkvenom saboru u Novoj Gračanici 2019. godine, niti inače imaju neposredan uvid u rad Crkve u SAD. Tako, on pominje zabrinute intelektualce, jedan broj klirika i laika, neimenovane kontakte. Nigdje Džomić ne kaže da se konsultovao sa episkopima iz SAD, niti sa članovima Centralnog savjeta, brojnim sveštenstvom, a kamoli sa potpisnicima otvorenog apela najuglednijih članova srpske pravoslavne zajednice u Americi koji su dali bezrezervnu podršku svojim episkopima, opovrgavajući sve ono što Džomić iznosi u svojoj „analizi“. Zaista začuđujuće za jednog pravnika koji pretenduje na objektivnost. Njegova crkveno-pravna analiza bi bila sasvim drugačija da je našao za shodno da se direktno obavjesti na pravim adresama.

Ako se samo ove dvije tačke uzmu u obzir postaje jasno da je Džomić pokušao da manipuliše istinom. Upućeni itekako dobro znaju da je on ovu „oktroisanu analizu” napisao još septembra mjeseca 2019. godine, i da je ona bila dostavljena Sinodu. Zašto je Džomić odlučio da je sada objavi i to tabloidnom „Vidovdanu”? Nema drugog objašnjenja nego da je razočaran ishodom nedavno održanog Vanrednog sabora SPC 29. februara u Floridi, na kojem je proklamovano nesumnjivo jedinstvo i na kojem nije ostvaren prijedlog koji je Džomić zastupao u svojoj promašenoj ”analizi”. Ali, biće da se ”oktroisanim pravnicima”, po onoj staroj „što kaže Petar o Pavlu puno više govori o Petru nego o Pavlu“, doista, svuda priviđaju „oktroisani ustavi“.

Vuk Bačanović (Preokret), Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top