ZORAN ĐINĐIĆ: 17 godina od ubistva premijera

Nizom komemoracija u Beogradu se obeležava 17. godišnjica ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, prvog premijera Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Đinđić je ubijen u dvorištu Vlade Srbije 12. marta 2003. godine, a nekoliko sati nakon atentata proglašeno je vanredno stanje u zemlji koje je trajalo do 22. aprila.

Za ubistvo je suđeno čelnicima raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću i pripadnicima zemunskog klana.

U avgustu 2003. godine 44 osobe optužene su za učešće u ubistvu, suđenje je počelo je 22. decembra 2003. godine u u Odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala Okružnog suda u Beogradu, a 23. maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Vence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana i na mesto pogibije u dvorišti Vlade danas će položiti delegacije Demokratske stranke, Nove stranke, Liberalno-demokratske partije i članovi njegove vlade iz 2003. godine.

IZVOR: N1 Foto: Virtuelni muzej

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top