U LJUBLJANI PRAZNI RAFOVI, BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM RASTE: U Srbiji i Hrvatskoj po 31 potvrđen slučaj, Komšić u samoizolaciji

Većina država regiona donela je posebne mere u vezi sa koronavirusom, no uprkos tome epidemija traje – broj novozaraženih se povećava, a skoro pa dupli skok potvrđenih slučajeva infekcije kovid19 virusom u Sloveniji je prouzrokovao paniku i potrebu građana da prave zalihe namirnica i sredstava za dezinfekciju.

U Srbiji je do jutros u 8 časova registrovan ukupno 31 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu Covid19.rs.

Od sedam novih potvrđenih, četvoro je u kućnoj izolaciji zbog blaže kliničke slike, a troje je zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilno su.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak je do jutros u 8 testirano ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do jutros u 8 časova testirani su uzorci 29 osoba od kojih je sedam pozitivnih i 22 negativna na novi koronavirus.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da Srbija trenutno raspolaže sa 1.008 respiratora, a da će za 25 dana biti nabavljeno još 500 respiratora jer smo, kako je naveo, “tražili da se pripremimo i za najgori mogući scenario”. Najavio i da će plate svim zdravstvenim radnicima biti povećane za 10 odsto od 1. aprila.

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je uvođenje vanrednih mera nakon što je u jednom danu broj obolelih u toj zemlji skočio sa sedam na 23. Borisov je zatražio zatvaranje škola, dječjih vrtića i sveučilišta.

“Imamo četiri nova bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš na press konferenciji Nacionalnog stožera u petak. Dvoje ih je u Puli i dvoje u Zagrebu. U Hrvatskoj je sada 31 osoba zaražena koronavirusom.

“Broj sljedećih dana će porasti. Mi o svemu revno i točno izvještavamo. Nadamo se da će epidemija početi jenjavati uskoro. Bitno je znati preko 80 posto bolesnika imaju vrlo blagu sliku. Neki ni ne znaju da su bolesni. Ne treba se bojati, trebamo biti oprezni. Možemo imati savršene mjere, odgovornost svakog od nas je najveća. Izbjegavati javna okupljanja, izbjegavati sve što nije nije nužno. To može znatno utjecati na epidemiološku sliku”, rekao je Beroš.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Sloveniji porastao je na 96, što je skoro duplo više novih zaraženih u odnosu na prethodni dan, potvrdili su u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

“Epidemiološka situacija se brzo menja, po poslednjim podacima je 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji”, kazala je direktorka Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat, dodajući da je obavljeno 3.058 testiranja, što znači da je kod 3,4 odsto potvrđena prisutnost virusa, prenele su sinoć agencije u regionu.

U odnosu na podatke od popodne, zabeleženo je 14 novih slučajeva zaraze, a broj inficiranih je udvostručen u odnosu na jučerašnje stanje, dodala je Pirnat.

Takav skok zaraženih u toku jednog dana očigledno je izazavao paniku kod građana, pa su počeli da se pripremaju za najcrnji scenario.

U Ljubljani su opustošili “Lidl”, a na fotografijama se najbolje vidi da je stvaranje zaliha u toku, te da bukvalno za građanima nije ostao skoro nijedan artikal.

I u BiH je broj zaraženih osoba sa 11 slučajeva skočio na 13, nakon što je laboratorijskom analizom uzoraka u Institutu za javno zdravstvo RS potvrđen kod još dvije osobe u manjem bh. entitetu. 

Riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa jučer potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus u Sloveniji.

Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Trenutno je novim virusom u BiH ukupno zaraženo 13 olsoba, četiri u Federaciji BiH i deset osoba u RS. 

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu donela je odluku da se svim pacijentima koji dolaze i svim uposlenicima mjeri tjelesna temperatura bezkontaktnim toplomjerom, prije ulaska u ovu zdravstvenu ustanovu kao preventivna mjera zbog pojave novog soja koronavirusa (COVID-19).

“Pacijenti kod kojih se zabilježi povišena temperatura bit će odmah upućeni u ambulantu za febrilna stanja.Uposlenici bolnice kod kojih se eventualno pojavi povišena tjelesna temperatura, bit ćevraćeni kući i stavljaju se pod nadzor Doma zdravlja”, saopćeno je iz ove ustanove.  

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić vratio se u Bosnu i Hercegovinu nakon višednevne posjete Kanadi, gdje se sastao s predstavnicima bh. dijaspore i nekoliko kanadskih zvaničnika, među kojima i s premijerom Justinom Trudeau koji je zajedno sa suprugom Sophie u samoizloaciji zbog simptoma koje je ona razvila.

U toku dana je potvrđeno da je zaražena koronavirusom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da će ukoliko bude potrebe, uraditi potrebne pretrage i postupati po preporukama koje su izdate od nadležnih institucija.

U samoizolaciji sam dok ne uradimo testove – rekao je Komšić.

Crna Gora i dalje nema zabeleženih slučajeva zaraze, kao ni Kosovo. Albanija je potvrdila 23 slučaja, dok Severna Makedonija ima sedam potvrda koronavirusa.

Izvor: Agencije/AvazN1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top