BRNABIĆ: Srbija zatvara sve granice, svi koji se vrate moraju u samoizolaciju

Granice Republike Srbije će od večeras biti zatvorene, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić za RTS. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom.

Predsednica Vlade Ana Brnabić navela je na RTS-u da su od večeras granice zatvorene i da će na granicama biti Vojska Srbije, koja će pomagati sanitarnoj inspekciji i graničnoj policiji.

“Srbija se zatvara večeras”, rekla je premijerka.

Građani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, od večeras su u obavezi da budu u samoizolaciji, rekla predsednica Vlade.

To će, kako je dodala, kontrolisati i vojska i policija i lokalne samouprave, a da će oni koji je budu kršili biti kažnjavani i zatvorom do tri godine.

“Njihova je zaista ljudska, ali i građanska obaveza da budu 14 dana u samoizolaciji”, rekla je Brnabić.

Navela je da građanima Republike Srbije ne može da se zabrani kretanje.

“Najjača moguća preporuka ljudima je da sede kućama, da budu u samoizolaciji. Predškolske, školske i visokoškolske ustanove će od sutra ujutru biti zatvorene”, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je navela da od utorka kreće nastava putem RTS Planete, RTS 3 i putem digitalnih udžbenika.

Svi koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće. Oni koji ne mogu da rade od kuće, što nije slučaj u najvećem broju sektora, osim u proizvodnim sektorima, tu će morati da se preduzmu zaštitne mere, zaštitna oprema i veliki broj kompanija je to uradio”, kazala je premijerka Brnabić.

Brnabić je rekla da građani nemaju razloga za paniku jer je zabranjen izvoz strateških proizvoda a država ima dovoljno brašna za 12 meseci, zbog čega je veoma važno da pokažu solidarnost.

“Može da se desi da je raf u jednom momentu prazan ali to se redovno popunjava”, rekla je ona i dodala da su mnogi ljudi kupili dezinfekciona sredstva koja ne mogu da potroše u narednih godinu dana.

Premijerka je najavila da će za penzionerska domaćinstva biti odloženo plaćanje računa za tri meseca – za februar, mart i april, kao i da će od 21. marta biti uveden jedinstveni kol centra na kome će građani moći da prijave sve nepravilnosti sa kojima se susreću u svakodnevnom funkcionisanju.

Dodala je da će i upis u osnovne škole biti produžen.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je za RTS rekao da je uvođenje vanrednog stanja svakako okolnost koja može dovesti do odlaganja parlamentarnih i lokalnih izbora ali da je sada u fokusu očuvanje zdravlja i života građana a da će se o tome razmišljati u narednom periodu.

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top